Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » Nem esik messze az új alma a régi fájától

Nem esik messze az új alma a régi fájától

2011. június 10.  2:49
|

A pár nappal ezelőtt, június 6-án megtartott Apple fejlesztői konferencia után most ismét a kaliforniai cégről beszél a világsajtó. Az apropó azonban nem egy újabb technikai csoda – legalább is nem a számítástechnikai óriástól megszokott értelemben véve. A cég eredményeinek ismeretében nem meglepő, hogy kinőtték jelenlegi központjukat, de eléggé megdöbbentő a megoldás, amit a problémára találtak...

Több szempontból is szeretnénk körbejárni Steve Jobs prezentációját, amelyet kedden – tőle szokatlan helyszínen – Cupertino (az Apple székhelye) városi tanácsa előtt tartott meg. Egyrészt valóban érdekes és izgalmas a terv, amit bemutatott, másrészt maga a meghallgatás sem mindennapi körülmények között zajlott. Az esemény teljes egészében megtalálható a YouTube-on (lásd lentebb), cikkünk ennek alapján készült.

Nézzük a tényeket először! Az Apple Inc. kinőtte jelenlegi irodáit a városban – mert ahogy Jobs mondta, „nő, mint a gyom”. Az alábbi műholdfelvételen pirossal jelöltük az aktuális, mára kicsinek bizonyult irodakomplexum helyét, és zölddel a már meg is vásárolt, beépítésre váró új területet, melyen eddig javarészt a HP (Hewlett-Packard) „terpeszkedett”, de ők jövőre elköltöznek. (Érdemes azért ránagyítani a Google Maps-on a jelenlegi Apple központra is!)

 

 

A zöld terület bal alsó sarkában lévő részt is szereték volna felvásárolni, de annak tulajdonosa nem akarta eladni. (Kíváncsiak lennénk, mekkora összegre mondott nemet, és főleg, hogy miért.) A jelenlegi főhadiszálláson kb. 2600 munkahely található. A jövőben azonban csak az iPhone és iPod részleg maradna itt, minden más területen dolgozó alkalmazott már az új épületben kapna irodát. A tervek szerint 2015-ben már beköltözhető komplexumban 12 000 munkahely lesz egyetlen irodaházon belül, amely elég félelmetes adat.

Első ránézésre érthetetlennek tűnik, de valójában csak egyetlen egy, kör/ufó alakú fő épület (lásd a jobb oldali képet) fogja elnyelni ezt a sokezer embert – sőt a legtöbbjük autóját is. Az épület alatt lesz ugyanis a parkolóhelyek java része. Bár most sincs – legalább is magyar szemmel nézve – kevés növény és fa a kiszemelt területen, de ezek számát mégis jelentősen növelni fogják, így az egész épület gyakorlatilag egy hatalmas park közepén, és egy kisebb park körül fog elhelyezkedni. Alul, az átlós főút melletti nagyobb szürke terület a felszíni parkolók helye, mellette jobbra a kisebb rombusz pedig az Apple energiaellátását biztosító saját erőmű lesz. Ez környezetbarát gázzal fog üzemelni, így vélhetően sikerül a villanyszámlán is komoly megtakarításokat elérniük majd. A terület jobb alsó szélén kap helyet pár különálló épület: konferenciacsarnok (ne kelljen már mindig San Francisco-ba utaznia a főnöknek a megnyitó beszédek miatt :), fitnesztermek, kísérleti laborok, és még pár, a dolgozókat kiszolgáló építmény Legizgalmasabb természetesen az űrhajó maga.

Az épület teljesen íves, szabályos kör alakú lesz, oldalai üveggel borítottak. Az irodákon kívül természetesen egyéb funkciókkal is rendelkezik majd, hiszen a 12 ezer ember kiszolgálásához elengedhetetlen pld. az étterem, kávézó, és számos egyéb létesítmény is. Jobs szerint a világ legjobb tervezőit keresték meg ehhez a munkához, és egy egyedülálló építmény fog születni. Nem felhőkarcoló-szerű irodaház épül, hanem egy egészen alacsony, ha jól számoljuk, mindössze négyszintes, de óriási alapterületű. Az új épületek 288 ezer négyzetméternyi munkahelyet kínálnak majd az új helyen!

 

 

Összefoglalva a főbb számokat, amit Jobs a bemutató alatt említett:

  • Az eddigi 9500 helyett 13 000 ember dolgozik majd a megvásárolt új területen
  • A jelenlegi kb. 241 000 m² munkaterület helyén 288 000 m² lesz kihasználva
  • 130 000 m² helyett csak 90 000 m² helyet foglalnak el építmények
  • 158 000 m² növényzet helyett 548 000 m² lesz a területen
  • A területen található jelenlegi 3700 fa helyett 6000 fog ott élni
  • Az aktuális 9800 földfelszíni parkolóhely száma 1200-ra csökken

A fentiek remek példát mutatnak arra, hogyan lehet környezetbarát módon új munkahelyeket és új zöld területeket is teremteni egyidőben, egy eddig is modern iparterületet gyakorlatilag a jövőt előrevetítő módon átformálni. Ha megkapja az Apple az építési engedélyt, 2012-ben lebontják a jelenlegi összes épületet a területen, és 2015-ben átadják az új létesítményeket. Az pedig nem kétséges, hogy az engedély meg fog érkezni, de az Apple szárnyalását látva attól sem tart senki, hogy anyagi akadálya lenne a kivitelezésnek...

Lássuk most azonban, hogyan reagált a városi tanács a fentiekre! A június 7-én tartott meghallgatás előtt már volt egy korábbi, jóval zártkörűbb „fellépése” is Steve jobs-nak az érdekes módon javarészt ázsiai származású tanácstagok és polgármester előtt. 2006 tavaszán készült az a YouTube-on szintén megtekinthető videó, amelyben gyakorlatilag csak annyi történik, hogy Jobs elmondja: pont 30 éve indította el cégét itt a városban – melyet nagyon szeret azóta is –, szülei garázsában. Az elmúlt 3–5 év alatt azonban olyan rohamosan fejlődtek, hogy kinőtték a rendelkezésükre álló helyet, és mivel nem tudtak terjeszkedni, úgy döntöttek, hogy kiköltöznek Cupertinoból egy nagyobb és olcsóbb helyre. Mindezek után, egészen váratlanul mégis sikerült megoldást találniuk a helyhiányra, és bár drágább nekik itt maradni, de mégsem mennek el, mert mégis csak itt vannak otthon... A tanács láthatólag fellélegzett, és nem győzött hálálkodni ezért a remek hírért, ami azt jelentette, hogy továbbra is a városé lesz az Apple gyorsulva növekvő helyi adója évről évre. Ismerve azonban az Apple főnököt, azt gondoljuk, ha igaz lett volna a jelentősen olcsóbb alternatíva megléte, egy percig sem tartotta volna vissza a költözéstől. Sokkal inkább a városi tanács elkötelezése lehetett a cél, ezért is hangsúlyozta, hogy maradni nekik drágább, mint menni. Ezen előzmény után nem okozott meglepetést a keddi meghallgatás sem, amely alapvetően ugyanzon tanácstagok előtt zajlott:

 

 

Steve „bevonulását” kisebb ováció és tapsvihar kísérte, amely után Gilbert Wong polgármester megjegyezte, hogy úgy látszik rajongói klubja van a teremben. Ezzel a kijelentéssel az Apple első embere szerényen egyet is értett :) Beszédében ismét felhívta a figyelmet arra, hogy cége a kezdetek óta a városban működik, és mostanában rohamosan növekszik. Egyre több épületet vettek bérbe a jelenlegi központjuk körül – melyek egyébként alapvetően nem voltak megfelelőek –, mindaddig, amíg erre lehetőségük volt. Mára azonbam már egyértelmű, hogy új, nagyobb területre kell költöztetni a székhelyüket. És mivel Cupertino egy különleges hely számára – ezt gyerekkora felelevenítésével is alátámaszotta –, kidolgoztak egy tervet, hogy itt maradhassanak.

A fenti bevezető alapján a városi tanács ismét azt láthatta, hogy lám itt ez a vállalat, amely legfőbb célja az, hogy a városban dolgozhasson, itt biztosítson munkahelyeket, itt adózhasson. (Azt hiszem, a legtöbb hazai önkormányzat örülne egy ilyen partnernek, akit nem neki kell odacsábítani, de maga tesz lépéseket és költ pénzt arra, hogy ne kelljen máshol működnie :)

A terv bemutatása során elhangzott, hogy az „összemenő” HP területét már meg is vásárolta az Apple, és az unalmas sok kisebb irodaépület helyett egyetlen egyben tervezik majd elhelyezni akár 12 ezer dolgozójukat. Így továbbra is a városban maradhatna az adójuk... A prezentáció végén pár kérdést is illett feltenniük a lakóhelyük leghíresebb szülöttjét láthatóan csodáló tanácstagoknak. Itt elhangzott, hogy vajon milyen előnye származik a városnak és a lakóknak mindebből, lesz-e pld. ingyenes wifi mindenki számára – kérdezte viccesen egy hölgy. Jobs láthatóan nem akarta érteni, hogy mit nem értenek az előnyökből, így ismét megismételte, hogy a hatalmas adót továbbra is ide fizetik, amiből olyan wifit adhat a város a lakóknak, amilyet csak akar...

Az összes kérdésből egyébként látszott, hogy csak azért hangzik el, mert illik ilyenkor kérdezni, „megvizsgálni” a beruházás hatásait a városra minden szempontból, de még a legrövidebb válaszra is heves bólogatás és örvendezés volt a tanácstagok reakciója. Érdekes módon senki nem kívánt semmiben hibát találni – ami egy hazai beruházásnál talán elképzelhetetlen, amint egy pártnál több képviselője is jelen van a döntéshozó testületben.

A videó végén nagyon tetszett a polgármester zárszava, amelyből kiderült, hogy Steve Jobs most is elérte célját. Gyakorlatilag látványosan méltatta az Apple-t, hogy bár bizonyára sok város örömmel látná, mégis „szerencsére” itt marad. Mivel nevetett közben, talán maga sem gondolta komolyan, de megkérdezte, hogy ugyan, nem nyitnának egy Apple Store-t (az cég saját tulajdonban lévő hatalmas áruházai neve) a helyi vásárlóknak is? Steve Jobs válaszából tökéletesen látszik, hogy hol mennyire a város szeretete és mennyire az üzleti siker az iránymutató: nem éri meg itt Apple Store-t üzemeltetni. A polgármester erre hiába kapja elő iPad-jét, hogy mennyire imádja, Steve-nek mindehhez már nem sok hozzáfűzni valója maradt. Elérte ismét a célját, nem adakozni jött ő ide, hanem a kötelező jóváhagyást megszerezni ahhoz, ami a cégét előrébb viheti. Ismét nem mondott neki ellent senki, de tegyük hozzá, olyan étellel kínálta meg őket, ami mindekinek kedvére való.

Alapvetően ez a nagy szerencsénk Steve Jobs-szal, hogy hál' Istennek olyan dolgokat szeretne magának, ami mindig tetszik a nyitott embereknek is, vagy ha elsőre nem is így érezzük, használat közben rájövünk, hogy igaza volt, annak a dolognak olyannak kell lennie, ahogy ők az Apple-nél megálmodták. Ellenkező esetben nagyon súlyos konfliktusai lennének szinte mindenkivel makacssága és könyörtelensége miatt. A terv kapcsán érdemes talán azon is elgondolkozni kicsit, mi lenne, ha ez az ember nem csak a számítástechnikáért élne, hanem mondjuk az építészetért, vagy a területrendezésért...


Címkék:   Apple   Cupertino   Steve Jobs  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

Ha nagy leszek, ott fogok dolgozni :) Egyébként eddig is sejtettem, hogy Steve bácsi földönkívüli, akinek a küldetése, hogy segítse az emberi faj fejlődését. Most úgy látszik honvágya van, és otthonos környezetet akar maga köré...
FeTi |
.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu