Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » NAS-barát lemezek a WD-től

NAS-barát lemezek a WD-től

2012. július 12.  19:37
|

WD Red névre keresztelt új merevlemez-családot jelentett be a Western Digital, jelenleg 1–3 TB-os kapacitású modellekkel. Az úgynevezett NASware™ technológia biztosítja a nagyobb megbízhatóságot, a jobb teljesítményt és a szélesebb kompatibilitást. Korábban több probléma is volt a WD lemezekkel linux környezetben, amire a gyártó csak úgy reagált, hogy ő sosem mondta, hogy linux-kompatibilisek a termékeik. Lássuk, mitől is változik meg most mindez...

A WD Red család gyártói bemutató oldala szerint nem mindegy, melyen lemez kerül egy NAS-ba. Miért is nem mindegy?

Az asztali merevlemezek asztali gépekhez készültek

Habár az asztali gépekhez tervezett winchesterek olcsó alternatívát jelentenek az üzleti felhasználásra szánt modellekhez képest, esetükben nagyobb a potenciális adatvesztés és/vagy meghibásodás lehetősége, ha egy éjjel-nappal működő RAID-es NAS-szerverbe kerülnek. Az alábbi gondok merülhetnek fel a WD szerint, ha asztali gépekbe szánt merevlemezet NAS-ban használunk:

  • Kompatibilitás: az asztali lemezeket nem mindig tesztelik NAS-ban, így lehetségesek inkompatibilitási problémák.
  • Megbízhatóság: a legtöbb asztali lemez nincs felkészítve átlagon felüli üzemi hőmérsékletre, vagy non-stop működésre, így kevésbé megbízhatóan működhetnek egy NAS-ban.
  • Hibafelismerési funció: az asztali lemezek nem kifejezetten RAID-es környezetben történő felhasználásra készültek, és hibajelző elektronikájuk nem teszi lehetővé, hogy a RAID-vezérlők megfelelőn kezeljék az előforduló hibákat, így előfordulhat, hogy egy bizonyos idő után a lemez kiesik a RAID-tömbből, miközben a hiba valódi oka ezt nem indokolná. A RAID-tömb újraépítése viszont hosszú órákat is igénybe vehet, amely igen csak negatívan befolyásolja a rendszer használhatóságát.
  • Zaj és vibráció: mivel alapvetően egylemezes környezetbe szánják a gyártók asztali gépekhez készült winchestereiket, így egy átlagos ilyen lemez nincs optimalizálva a többlemezes működéshez, ahol nagyobb a zaj- és a vibrációs szint is. Ha ilyen diszket telepítünk többlemezes NAS-ba, a nagyobb vibráció csökkentheti a lemeze megbízhatóságát és az élettartamát.

NASware: az asztali lemezeken túl

A WD Red lemezek a gyártó egyedi NASware technológiájára épülnek, mely megfelel azokra a kihívásokra, melyekkel szembe kell néznie egy winchesternek, ha NAS-ban használják – állítja a Western Digital. A WD számos NAS-gyártóval – pl. Synology – működik együtt, hogy olyan termékeket készítsen, melyek garantáltan kompatibilisek ezen gyártók hálózati háttértáraival. Ennek megfelelően speciális firmware-rel (belső szoftverrel) rendelkeznek a WD Red lemezek, amely a diszkek működését hozzáigazítja a NAS-ok működéséhez. A NASware különleges algoritmusa optimalizálja a fogyasztást és a teljesítményt anélkül, hogy a NAS-t üzemeltetők számára fontos egyéb paraméterekben kompromisszumot kellene kötni.

A NASware optimalizált áramfelvételének köszönhetően jelentősen csökken a fogyasztás és alacsonyabb lesz a lemezek hőmérséklete működés közben. Ezáltal az átlagos megbízhatóság és teljesítmény javul, miközben olcsóbbá válik a NAS hosszú távú üzemeltetése. A fogyasztási adat valóban impresszív, a 3 TB-os Red lemeznél is max. 4,4 wattot mond a gyártó, miközben a jelenlegi 3 TB-os Green lemez 6 wattot igényelt!

A RAID-tömbökhöz igazított hibakezelési mechanizmus megakadályozza, hogy a lemez indokolatlanul legyen kidobva a RAID-ből. A megbízhatóság további növelése érdekében a NASware minimálisra csökkenti az adatok hibás továbbítását, vagy elvesztését hirtelen áramkimaradás esetén azáltal, hogy az aktuális parancs a folyamaton belül mindenképpen befejeződik, mielőtt leállna az elektronika.

Megduplázódott az asztali lemezeknél általános 300 ezres load/unload ciklus is, így a WD Red-ek már 600 ezerszer garantáltan képesek leparkoltatni az író/olvasó fejet anélkül, hogy az tönkremenne. A pár évvel ezelőti WD Green lemezeknél (EADS modellek) ez a szám érte el igen hamar a kritikus értéket, ha linux operációs rendszer alatt (így pl. NAS-ban) üzemeltek a diszkek. Amikor ez kiderült, a WD azzal próbálta elhárítani a felelősségét, hogy ő Windows és Mac operációs rendszerekhez kínálja merevlemezeit. Majd' 4 évnek kellett eltelnie, hogy felismerje, mekkora piaci lehetőség van a NAS-okhoz vásárolt winchesterekben...

Közel 35%-kal magasab az MTBF érték is az asztali gépekhez készült lemezekhez képest. Ez a szám mutatja, hogy átlagosan hány óra üzemidőnek kell eltelnie, mire az első lemezhiba jelentkezik. A Red sorozatnál a WD 1 millió órás értéket garantál, ha egy átlagos NAS-ban átlagos igénybevétel mellett használjuk a winchestert.

A max. 5-lemezes RAID-tömbökhöz tervezett WD Red lemezek az alábbi NAS-okkal garantálják a teljes kompatibilitást (azaz ezekkel tesztelve lettek): link...

Rendszerintegrátorok számára fontos képességek

A WD Red lemezek a NAS-os környezethez igazított paramétereken túl olyan tulajdonságokkal is bírnak, melyek a rendszerintegrátorok számára nélkülözhetetlenek:

  • Streaming támogatás – a NASware beépített kompatibilitást nyújt az ATA Streaming Feature Set-tel, mely igen fontos a tárhelyet intenzíven használó audió/videó alkalmazások számára, mint pl. a Windows Media Center.
  • SMART Command Transport (SCT) támogatása – a NASware lehetővé teszi a lemez működésének monitorozását és paramétereinek, statisztikáinak kiolvasását a SMART parancskészleten keresztül.
  • Tápellátás-menedzsment – Biztosítja az optimális áramfelhasználást NAS-rendszerekben történő üzemelés közben.
  • BIC teljesítmény – optimalizált fejpozícionálással a BIC teljesítmény érdekében, miközben csökken a fogyasztás és a zajszint.

Jelenleg a WD10EFRX, WD20EFRX és a WD30EFRX 1, 2 és 3 TB-os 3,5"-es modellek alkotják a WD Red családot. Valamennyi 64 MB cache-t tartalmaz, SATA-III-as, és 3 év garanciával kerül a boltokba. Kíváncsian várjuk őket, bár a jelenleg kapható asztali lemezekkel sincsenek különösebb problémáink a Synology NAS-okban. De ha más miatt nem is, a kb. 30%-kal alacsonyabb fogyasztás, a hosszabb élettartam és az 1 évvel több garancia miatt érdekesek lesznek.

A lemezek már rendelhetők a webshopban:
WD Red 3 TB (WD30EFRX)

WD Red 2 TB (WD20EFRX)
WD Red 1 TB (WD10EFRX)

A WD Red termékcsalád angol nyelvű ismertetője: link...
Angol nyelvű adatlap: link...


Címkék:   WD   WD Red   merevlemez   HDD   EFRX   NASware  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

A fáma nem szólt arról hogy 2,5"-es modelleket is fognak gyártani ?
techboy |
.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu