Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » Megjelent a legkedveltebb MAC-es médiaszerver Syno...

Megjelent a legkedveltebb MAC-es médiaszerver Synology-ra

2011. augusztus 15.  10:54
|

Mint korábban már írtuk, a Plex fejlesztője fejébe vette, hogy a Mac-re írt, szerintem legjobb OSX alatt elérhető média szervert megjelenteti Synology eszközökre is. A Mac felhasználók nagy része biztosan ismeri már az alkalmazást, aki mégsem, cikkünkben többet is megtudhat róla! De ajánljuk ezt minden Synology felhasználó figyelmébe is, operációs rendszertől függetlenül.

Azóta eltelt 1–2 hét, hétvégén kíváncsiságból felnéztem az oldalukra, és boldogan láttam, hogy halad a projekt, a telepítő csomag már el is érhető innen.

A telepítése rettenetesen egyszerű, csak letöltjük a csomagot, majd telepítjük Synology NAS-unkra.

 

Plex Install on Synology Nas

 

Majd annak engedélyezése után belépünk a web-es kezelő felületére, amelyet a http://synology.ip.cim:32400/manage cím alatt érhetünk el.

Itt nincs túl sok dolgunk, beállítjuk média típusonként a forrás könyvtárakat (filmek, sorozatok, zene), amelyeket természetesen szabadon rendezhetünk, kategorizálhatunk. Én például szeretem külön könyvtárba másolni a HD filmeket, így azt külön forrásként is adtam meg.

 

Plex Folder

 

A preferences alatt megadhatjuk a legfontosabb alapbeállításokat. Ilyen a forrás könyvtárak átvizsgálásának időköze, amelyből, ha sok zenénk van azt érdemes kizárni.

 

Plex Preferences

 

De beállíthatjuk a felület nyelvét, a szerver biztonságos eléréséhez szükséges felhasználó nevet és jelszót (ez főleg internetes keresztül történő elérésnél fontos), és még sok minden mást. Tehát eddig semmi különleges.

De miért is szeretjük annyira a Plex-et?

A Plex, sok lejátszóval, alkalmazással ellentétben rendszeresen vizsgálja a beállított könyvtárakat, felismeri a filmcímeket, függetlenül attól, hogy szóköz helyett pont, vessző vagy egyéb írásjel szerepel benne, és ezeknek le is tölti a film információit, borítóját, háttérképét mindennemű felhasználói beavatkozás nélkül. Nagy biztonsággal ismeri fel a zenei tartalmakat is, illetve a sorozatok esetében akár magyar nyelvű leírást is beállíthatunk. A magyar nyelvű leírás letöltésére filmek esetében sajnos nincs lehetőség. Tesztünk során a Plex szerver minden filmet, sorozatot hibátlanul felismert, így felhasználói beavatkozásra nem volt szükség.

 

Plex Media Manager

 

Ha mégis előfordul, hogy a filmet rosszul ismeri fel, ilyenkor a media manageren belül van lehetőségünk ennek javítására, ahol a javítás mellett a leírást is átírhatjuk kézzel, lecserélhetjük a borítót, illetve a filmhez tartozó háttérképet, amelyet majd a lejátszóban láthatunk, olvashatunk.

 

Plex Edit Metadata

 

A metaadatok módosítása után érdemes a mezőket zárolni, hogy azok a következő frissítésnél ne íródjanak vissza.

 

Plex Metadata Edit

 

Majd az adatok módosítása után így néz ki a managerben, illetve ezt látjuk majd a Plex lejátszóban is, míg az XBMC lejátszó maga tölti le a metaadatokat:

 

Plex Edited MetadataMódosított metaadatok a menedzment felületen.

 

Plex iOS AppMódosított metaadatok iOS eszközön

 

A Plex rendelkezik OSX-en, iPhone-on, iPad-en lejátszó klienssel. Az iOS eszközök esetében a szerver elérhető az interneten keresztül is, az asztali klens esetében ennek beállítására jelenleg sajnos még nincs lehetőség, így a távoli elérésre (illetve Windows alatt) az XBMC-t használjuk a PleXBMC add-on-nal, míg a belső hálózatban a Plex OSX verziója automatikusan felderíti a szerverünket, és áraszt el minket tartalommal. Mindemellett számos plug-in-nel rendelkezik online tartalomszolgáltatásokhoz, melyek nagy részét hordozható eszközünkön is tudunk engedélyezni, így akinek nem tetszik az iOS beépített YouTube kliense, használhatja a Plex-et is.

Az iOS verzió az összes, a szerveren beállított (automatikusan letöltött metaadatok, vagy kézzel átírtakat is) hozza, így unalmas perceinkben, útközben vagy otthon a kertben is nézhetjük kedvenc filmünket, sorozatunkat.

 

Plex iOS AppKategóriák iOS eszközökön

 

Plex iOS AppFilm áttekintés

 

Plex iOS AppSorozatok áttekintése

 

Plex iOS AppPlug-In-ek iPad-en

 

Plex iOS AppZene kategória iPad-en

 

A Plex másik nagy előnye a fejlesztők és az LG stratégiai együttműködése, így minden újabb, hálózati tartalomszolgáltatással ellátott LG TV, lejátszó képes kommunikálni Plex szerverünkkel a filmek lejátszására, illetve azok információinak megjelenítésére. Szerettük volna HDI-Dune lejátszónkat is bekonfigurálni a szerver elérésére. Erre sajnos nem találtunk eddig megoldást, illetve megfelelő add-on-t, így itt továbbra is kénytelenek vagyunk a filminformációkat, borítókat kézzel szerkeszteni a DuneX (letöltés) segítségével.


Címkék:   Plex   Médialejátszás   Mac   iOS   Apple   LG   Synology   Médiaszerver   iPad   iPhone  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

Nem tudom telepíteni. Azt mondja, nincs ez a csomag a támogatva. nem értem. Valaki tud segíteni?
MiklosA |
Elképzelhető, hogy a régebbi típusokra is lesz megoldás. Nem a Synology az egyetlen NAS amelyik megkapja ezt a típusú media szerver csomagot. A fejlesztő célja a Plex minél nagyob elterjedése, így feltételezem csak idő kérdése...
sszever |
Ahogy nézem csak Intel Atomos gépekre megy fel, tehát a 409+-ommal felejtős! Kár:-(
Twister |
.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu