Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » Elindult a Passzív3D.hu oldal!

Elindult a Passzív3D.hu oldal!

2014. június 24.  10:57
|

Akik követik oldalunk híreit – és érdekli őket a 3D-s mozizás is –, tavaly ősszel az AV Trend és Hifi Shown már találkozhattak az általunk favorizált dupla projektoros otthoni 3D-s megoldásunkkal. Mostanra elkészült a Dolby-féle módszert bemutató weboldal és a hozzá tartozó fórum is üzemel, le lett gyártva az első „adag”, saját fejlesztésű kétvetítős állványunk és kiegészítői, valamint elkezdődött a rendszer forgalmazása is – egyelőre partnereinken keresztül.

A 3D-s látvány a moziban immár évek óta nem újdonság, bár az igazán „ütős”, a lehetőségeket jól és okosan kihasználó alkotásokban – leszámítva az animációs filmeket – még mindig nem dúskálunk. Vélhetően még a rendezőknek és az operatőröknek is tanulniuk kell a térbeli filmet... A lakásokba is betört a 3D, lassan már nem is kapunk olyan tévét, ami aktív vagy passzív szemüveggel ne lenne képes életszerű látvány előállítására. Ennek ellenére azt feltételezzük, olvasóink között is többségben vannak azok, akik 3D-s tévéjük ellenére igen ritkán néznek csak ilyen filmeket, és az újdonság varázsa után visszatértek a hagyományos 2D-s tévézéshez. Ráadásul az aktív szemüveget használó tévék – és ezekből van több – esetében sok ember agyában nem is jön létre a 3D-s látvány, mivel nem egy időben látható a két szem számára a kép. És akkor még nem is beszéltünk az aktív technológia miatti 50%-os fényerő- és kontrasztromlásról...

A fentiek ellenére azt gondoljuk, hogy nem a 3D-s mozizás maga az, ami nem elég érdekes, nem különleges élmény, hanem a 3D egy átlagos tévé nagyságú megjelenítőn nem élvezetes. Amíg nem lehet egy emberi alakot életnagyságban, térben a néző elé helyezni, és amíg a látómezőnknek csak minimális szeletét tölti ki a kép, addig nem fogjuk úgy érezni magunkat a térbeli látvány ellenére sem, mintha az események helyszínén lennénk. Ha azonban lehetőségünk van legalább 2,5–3 méteres képet vetíteni otthon, élvezhetjük azt a plusz élményt, amit csak a mozikban tapasztalhattunk eddig meg. A legtöbb hazai mozi 3D-s vetítése azonban hiába nyújt kellően nagy képet, sok nézőt elfáraszt, esetleg rosszullétet okoz náluk, de a képminőség is botrányos néha.

Az általunk kínált rendszerrel – kiegészítve azt a lehetőségeinkhez és igényeinkhez méretezett és árazott vászonnal és vetítőkkel – komoly mozikat is megszégyenítő minőséget, és akár jóval nézhetőbb, fejfájásmentes látványt hozhatunk létre otthon –meglepően kedvező áron. A moziknál jobban élvezhetőbb, kevésbé fárasztó képet a Dolby által kifejlesztett spektrumszűrő garantálja, amely a mozikban általánosan elterjed körkörös polarizációs szűrős szemüvegeknél közel 10-szer jobb szeparációt biztosít a két szemünk számára, azaz mindkét szemünkbe 1000-szer több olyan fény jut, amit annak a szemnek szabad csak látnia, mint olyan, amit a másik szemnek lenne csak szabad érzékelnie. A mozikban általában csak 1:100-hoz ez az arány, így sokkal fárasztóbb az agyunknak hosszabb távon a látvány a nagyobb „átlátás” miatt. És még egy fontos különbség! A spektrumszűrésnél nincs szükség drága ezüst vászonra (ami csak 3D-hez használható), bármely vetítővászon vagy falfelület, ami megfelelő 2D-s mozizáshoz, az tökéletes a 3D-hez is.

Az amerikai spektrumszűrők és a tajvani videóprocesszorok (melyek a HDMI1.4-es Blu-ray 3D jelet szétválasztják bal és jobb képkockák folyamára a két vetítő számára) mellett saját fejlesztésű, két vetítőt tartó projektorállványunkat (és ennek kiegészítőit) kínáljuk az érdeklődőknek. Ennek segítségével asztalon vagy a plafonon tudjuk biztonságosan és precízen beállítható módon rögzíteni a két projektorunkat – amelyeknek természetesen nem kell 3D-képesnek lennie, hiszen mindkettő 2D-módban működik, mivel csak 1–1 szemünket kell kiszolgálnia. Így akár régebbi, bevált 2D-s vetítőnket is használhatjuk a 3D-s rendszer egyik projektoraként, mellé vásárolva egy ugyan olyan, vagy paramétereiben azonos típust.

 

 

A Passzív3D.hu (és Passive3D.eu) oldalunkon bemutatott rendszer és komponensei mind kipróbálhatóak budapesti bemutatótermünkben előzetes bejelentkezés után, de a következő hetekben több nyílt napot is tervezünk tartani az érdeklődők számára, erről hamarosan hírt adunk majd. A lehetőség tehát adott, hogy napjaink legjobb 3D-s élményét akár otthonunkban is átélhessük, és mindez többek számára megfizethető, mint gondolnánk. A bemutatótermünkben látható két vetítő, a motoros vászon, a vetítőállvány és a videóprocesszor, valamint a szűrők és a szemüvegek összesen kb. 1 millió forint értékűek, azaz olcsóbbak, mint egy jóval kisebb képet produkáló, és ma még lényegesen haszontalanabb új 4K-s tévé aktuális ára!


További információk, leírások, képek és fórum: Passzív3D.hu
P
asszív3D Facebook oldal: link...
Passzív3D YouTube csatorna: link...
3D-s médialejátszóink a webshopban: link...


Címkék:   3D   passzív3D.hu   projektor   Dolby   spektrumszűrő  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu