Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » Auro-3D minden beígért Denon-ra

Auro-3D minden beígért Denon-ra

2016. március 30.  19:40
|

Már minden kompatibilis Denon házimozi-erősítőhöz elérhető az Auro-3D hangsávok feldolgozását lehetővé tevő firmware-frissítés. Az upgrade nem ingyenes, 149 EUR (jelenleg kb. 47 ezer forint) az ára annak, hogy az egyik legújabb 3D-s hangformátumot is élvezhessük odahaza. Legalább is akkor, ha a Denon termékei közül az AVR-X7200WA, AVR-X7200W, AVR-X6200W, AVR-X5200W, AVR-X4200W vagy az AVR-X4100W erősítővel mozizunk odahaza.

2014-ben jelentek meg az első Denon AVR-ek, amelyek végre valami kézzel fogható újdonságot is hoztak az addigra talán már 3–4 év óta igazán érdekes képességgel nem gazdagodó, de évről-évre valamit mégis fejlődő házimozi-erősítők között. Ez az újdonság a 3D-s hangformátumok kezelése (vagy annak ígérete) volt, amelyeknél a hangforrás magassága (a padlótól a plafonig) is változik már. 2014 novemberi hírünkben írtunk az első Denon modellekről, amelyek némelyike már a három új hangzást, a Dolby Atmos-t, a DTS:X-et, és az Auro-3D-t is „tudja”. Majd. Az új erősítők megjelenésükkor ugyanis csak a Dolby Atmos-t kezelték, a DTS:X és Auro-3D szabványok akkor még nem nem álltak készen arra (pontos paraméterek, jogdíjjal kapcsolatos kérdések voltak még nyitottak), hogy hogy „haza vihessük” őket, de egyértelmű volt, hogy hardveres akadálya nem lesz ezek működésének. Így későbbi firmware-frissítéseket ígért a Denon – akár csak a többi hasonló gyártó is –, amelyek majd elhozzák a többi 3D-s hangformátumot a készülékünkre.

 

Tavaly decemberben írtuk meg, hogy összesen 9 Denon AVR-hez lesz majd a frissítés (2016. január 28-tól folyamatosan), amely INGYENESEN hozza el a DTS:X formátum feldolgozását. Tavaly január 16-án mutattuk be részletesen a belga Auro Technologies saját fejlesztését, amely a Dolby és a DTS ellen indul harcba az élethű filmhangok terén. Attól az időponttól már több Denon AVR-hez MEGVÁSÁROLHATÓ lett az Auro-3D-s firmware, amely ma érkezett meg az utolsó két aktuális típusra, az AVR-X6200W-re és az AVR-X4200W-re. Az ára változatlanul 149 EUR, és 6 Denon AVR-hez vásárolható meg ITT.

 

 

Azon, hogy az Auro-3D fizetős, a DTS:X és a Dolby Atmos nem, nem igen lehet csodálkoznunk. A DTS és a Dolby immár évtizedek óta gyakorlatilag uralja a filmek hangzását, csak az ő 2.0 vagy akár 7.1 csatornás hangformátumaikat találhatjuk meg a DVD megjelenése óta az otthonra is megvásárolható filmes kiadványokon, de a Dolby Pro Logic már a VHS-kazetták korában is létezett. Az összes házimozi- és médialejátszó-gyártó licenszdíjat fizet ennek a két cégnek azon termékeik után, amelyek képesek ezeket a hangformátumokat feldolgozni (tehát nem csak továbbküldeni digitális formátumban). Így pl. egy Denon erősítő vásárlásakor gyakorlatilag nekik is fizetünk, nem csak a Denon-nak. Az Auro Technologies megoldása viszont nincs benne (még) alap helyzetben a legtöbb gyártó termékében, így értelemszerűen csak akkor tudunk fizetni érte, ha pl. egy szoftverfrissítést során belekerül abba. Ha a formátum sikeres lesz és hosszú távon fennmarad, jó eséllyel olyan alapszolgáltatássá válik majd, mint most egy DTS-dekódolás, és egyre több termékben lesz gyárilag „beépített” funkció. Mi szurkolunk ennek, egyrészt mert európai cégről van szó, másrészt mert az akár két magassági réteg miatt izgalmasabbnak tűnik, mint az egymásra igen hasonlító DTS:X és Dolby Atmos. Ja, és a Kung Fu Panda 3 is elérhető már Auro-3D-vel :)

 

Aktuális Denon-kínálatunk a webshopban: link...
Tudástárunk, ahol a fentebb említett hangformátumokról is olvashatsz: link...
Az Auro-3D-s firmware vásárlási és letöltési oldala a Denon.eu-n: link...


Címkék:   Denon   Auro-3D   DTS:X   Dolby Atmos   firmware   frissítés   AVR-X7200WA   AVR-X7200W   AVR-X6200W   AVR-X5200W   AVR-X4200W   AVR-X4100W  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu