Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » Apple, helymeghatározás, iOS 4.3.3

Apple, helymeghatározás, iOS 4.3.3

2011. április 27.  20:06
|

Mai nap az Apple nem csak a fehér iPhone 4-el kapcsolatosan tett bejelentést, hanem a kedélyeket napok óta tüzelő Geo-Tracking ügyben is. A nemzetközire nőtt ellenállásnak és felháborodásnak engedve napokon belül kiadja legújabb frissítését, az iOS 4.3.3-at.

A múlt héten érdekes felfedezésre tettek szert az Apple okostelefonjával kapcsolatosan, melynek lényege, hogy a készülék folyamatosan menti felhasználója merre járt. Jobban mondva a mobiltelefon-, illetve WiFi-hálózatok információit tárolja el, az iOS 4 megjelenése óta. A probléma abból adódott – legalábbis egyes érdekvédelmi szervek, amerikai szenátorok, stb. szerint –, hogy mindezt egy titkosítatlan adatbázis állományban tárolja, illetve az iTunes-zal történő minden egyes szinkronizációval ez a felhasználó számítógépére le is töltődik, így bárki szabadon hozzáférhet. Kicsit erőltetett gondolatmenet, melynek erős lobbi szaga van, hisz az Android-os telefonok is tárolják ezeket az információkat, mégsem háborodott fel senki hasonlóan. Mindegy is, viszont aki szeretné biztonságban tudni adatait olvassa el múlt heti cikkünket, amely erre a „problémára” is megoldást nyújt!

 

iPhne tracker

A MyPhone Tracker-el kiolvasott adatok megjelenítése


Az Apple leszögezte, hogy a begyűjtött adatok alapján nem képes a felhasználó helyzetének meghatározására, illetve, hogy az adatokat nem adja tovább harmadik fél részére. Az adatgyűjtés mértéke pedig egy szoftverhibára vezethető vissza, amelyet az iOS 4.3.3-al javítani fognak, az alábbiak szerint:

  • az iPhone-on mentésre kerülő Geo adatok mennyiségének erős csökkentése

  • a Geo adatok törlése minden esetben, amikor a helymeghatározást kikapcsoljuk telefonunkon

  • a Geo adatok nem mentődnek iTunes szinkronizálással a számítógépre

A következő nagy iOS frissítéstől – feltehetőleg iOS 5 – pedig ezek az adatok titkosítva kerülnek elmentésre.

 

De nem ez a nap egyetlen helymeghatározással kapcsolatos híre!

A mai sajtóközleményükben az Apple említést tett a közlekedési adatok gyűjtéséről is egy adatbázis részére, amely célja a jövőben az iPhone felhasználók jobb közlekedési- és navigációs adatokhoz juttatása. Ez egy navigációs szoftver fontos elemének tűnik!

iOS Traffic ServiceMég csak álom, vagy tényleg jön a Apple saját navigációs alkalmazása?


Ez már csak azért is érdekes, mivel a cupertinoi cég 2009-ben a Placebase-t, majd tavaly a Poly9-et is felvásárolta. Mindkét cég térkép alkalmazások fejlesztésével foglalkozott... Az is köztudott, hogy az Apple és a Google nincs már túl jó viszonyban, így a Google Maps alkalmazás esetleg szemet szúrt Steve Jobs-nak?

Pár elhintett információ rengeteg kérdést vetett fel, amire az Apple-től hivatalos választ biztosan nem fogunk kapni, de reméljük bő egy hónap múlva, a 2011-es WDCC-n lehull a lepel az iOS és az OS X jövőjéről, illetve Jobs újabb nagyra törő terveiről!


Címkék:   Apple   iPhone   Geo Tracking   iOS 4.3.3   iOS 5  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu