Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » Apple az oktatásban és a könyviparban

Apple az oktatásban és a könyviparban

2012. január 24.  12:46
|

Múlt héten egy rendhagyó bemutató alkalmával a cupertinói cég bemutatta, hogy az amerikai oktatásügybe is komolyabban tervezi betenni a lábát. Nem is csodálkozhatunk ezen, hiszen nem kis piacról van szó.

A bemutatóban fontos szerepet kapott, hogy a jelenlegi, hagyományos alapokon, azaz tankönyveken alapuló oktatást hogy lehetne megreformálni olyan, már rendelkezésre álló eszközökkel (itt természetesen az Apple termékeire gondoltak mint az iPad vagy akár az iPhone). Bármennyire is ódzkodtunk ez ellen évekkel ezelőtt, vagy tűnt a filmekben futurisztikusnak, manapság már legtöbben a híreket digitálisan olvassák el valamelyik portál segítségével, recepteket az interneten keresünk, jobb esetben videós segítséget is találunk egy-egy nehezebb étel elkészítéséhez. Miért is ne lehetne ezt az oktatásban is felhasználni?

Gondoljunk bele, hogy már az alsós gyerekek is milyen nehéz táskákkal mennek be az iskolába nap mint nap, hiszen sok felesleges könyvet rendeltetnek egyes tanárok (van olyan munkafüzet, amit esetleg egész évben jobb esetben is egyszer nyitnak ki a gyerekek, de magukkal kell vinniük), ráadásul mindezt borsos áron kell megvenni. Nos, támogatnám, hogy ugyan ezért az összegért inkább olyan tananyagból tanuljanak a gyerekek, ami interaktív, színes, nem gyűrődik, könnyen lehet benne keresni, és nem 10 kg-os súlyt jelent.

Szerencsére most már szinte bárki belefoghat oktató könyv, oktató anyag írásába, amely nem csak az iskolák részére nagy segítség, hanem akár vállalati oktatásokban is előnyt jelent. Az ehhez megjelent alkalmazás, az iBooks Author ingyenesen letölthető az App Store-ból. Kezelése az Apple szoftverek esetében megszokott módon pofonegyszerű. Beágyazhatunk videókat, képeket, értékeléseket is.

 

iBooks Author

 

Az Apple feltehetőleg megint korszakalkotó művet alkotott, bár ahogy ez megszokhattuk, azonnal megjelentek a kritikusok is, akik már a szerzői szabadság korlátozását, vagy épp a könyvkiadók megszűnését jósolják… Nos, bárhogy is nézzük, mind a szerzőknek, mind a kiadóknak haladniuk kell a korral, az igény a felhasználó oldaláról, korosztálytól függetlenül megvan.Címkék:   Apple   Event   iBooks   iBooks Author   oktatás   tananyag   interaktív  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu