Szerző: macinzu » 2015.01.15. 19:22
Üdv!
Nem tudom, mennyire offtopic itt ez a téma, remélem nem, és tud valaki segíteni.
Dilemmám a következő.
Eddig a következőképp tévéztünk:
CRT tévé, Scarttal összekötve egy Wayteq set-top-box-szal, arra pedig rádugva egy külső 3,5-es vinyó, amiről filmeket nézünk (tv-t mint adást elhanyagolhatóan ritkán nézünk), valamint zenét hallgatunk. A Wayteq analóg kimenetéről egy sztereó erősítőbe (2.0) megy a hang. (Szóval gyakorlatilag egyedül médialejátszóként használjuk a Wayteq-et.)
Namost. A tévé lesz lecserélve (egy 2014-es Samsung LCD-re valószínű - talán 48H6400), tehát, ha megkésve bár, de belépek én is a full hádé világba.
A problémám az, hogy az én hőn szeretett és jó hangzású erősítőmet és hangfalaimat meg szeretném hagyni a filmek kihangosítása céljából. VISZONT, az erősítőmön nincs digitális bemenet, a lapostévén meg nincs analóg hang kimenet... Itt vagyok meglőve.
Tudom, VAN megoldás: vegyek egy házimozi erősítőt (ha már úgyis fullhádé filmeket fogok nézni - amiknek része az 5.1 hang), VAGY vegyek egy jobb media playert, amin van analóg hang kimenet (ha már ragaszkodok az ódivatú L-R hangzáshoz).
Ezek egyike se jön most számításba. Házimozi hangrendszert több ok miatt nem veszek, egyrészt nem marad rá pénzem (és ha veszek, amúgy se látom értelmét csak olyat venni, ami tényleg NORMÁLIS - ami nem kis költség), másrészt a jelenlegi szobám mérete nem is teszi lehetővé ezt.
A media player jó ötlet lenne, de az, amelyikben van analog hang kimenet, és minden más szempontból is normális és szívesen vennék (Popcorn pl.), szintén baromi drága, egyszerűen a tévé vétel után nem lesz pénzem 80-90 ezret még erre költeni.
Van egy MacMini-m (alu), volt eszemben, hogy hálózaton keresztül ezt a gépet kötöm össze valahogy a tévével, mármint hogy a Minire kötött külső hdd-t valahogy megosztom a hálón, hogy a tévé lássa, de ezzel nem megyek semmire ugye, ez olyan mintha a vinyót közvetlen a tévébe dugnám. Akkor tudnám a Mini analóg hang kimenetéről kimenteni a lejátszott film hangját, ha ugye magán a gépen játszanám le a filmet, és azt lőném át a tévére - de ezt nem akarom, mert nem akarom, hogy a számítógép (amit munkára és minden egyébre használok) állandóan menjen ilyen céllal.
Van még a családban egy régebbi MacMini, amit szintén volt eszemben, hogy kiiktatok a háztartásból, és bevetek média szerver céllal, de igaz hogy Inteles, de Core Duo (nem Core2), tuti nem bírja el a full hádé tartalom közvetítését.
Egyéb lehetőség még, hogy eladom a mostani sztereo erősítőmet, és veszek helyette mondjuk használtan egy bármilyet, aminek VAN digital audio IN bemenete (s a tévével összekötve megoldódna a gond), de akármilyen erősítőt meg nem szeretnék venni. Voltak próbálkozásaim régebben, teszteltem a szeretett hangfalaimat "jónak mondott" Harman/Kardon erősítővel, aztán a kis egyszerű erősítőmet "jónak mondott" Mission hangládával, aztán mindig csak képedtem el, hogy roppant vackul szólt mindegyik.
Szóval amíg nem lesz nagyobb lakásom és egy normális házimozi cuccom, addig maradnék ennél az erőlködő/hangfal párosításomnál, amit szeretek.
Azért írtam, mert hátha aki olvassa tudna segíteni, hátha nekem nem jut eszembe valami kézenfekvő ötlet, ami egy csapásra megoldana mindent. (Ezért bátorkodtam ilyen részletekbe bonyolódni, amiért utólag elnézést is kérek.)
Egy mondatba összefoglalva tehát: a fenti "részegységekkel" rendelkezem, a cél pedig, hogy a tévében futó full hd film hangját valahogy egy analog L-R jelben megkapjam, minimális anyagi ráfordítással.
Kérlek, segítsetek, bízom benne, hogy valakinek lesz építő ötlete.
Üdv:
Géza