zenebohoc írta:...de jó lenne egy hang, aki a lehetséges források nagy részét ismeri. Valós értékrendet tud közöttük felállítani...
Hát, lehet, hogy ez nem én leszek. Sosem hasonlítgattam össze pl. a médialejátszóink analóg kimenetét, mivel mindig HDMI-n, erősítővel dekódolva hallgatjuk. Ha csak zenéről van szó, külön zenelejátszót használunk és ajánlunk. Amiről tudtuk, hogy bizonyosan jó DAC van benne az a
Squeezebox Transporter (van is belőle egy saját demó darabunk még mindig, de ez nem az az árkategória, amire kíváncsi vagy), a
Squeezebox Classic (otthon használok ilyet, lehet hogy még akár egy eladó demó darabunk is lenne, ha érdekel) és a
Squeezebox Touch (ebből is van demó darab, amitől meg tudunk válni). Ezek belső DAC-jával szerintem elégedett lennél, de akár egy külső is rájuk köthető. Ja, és van egy
Squeezebox Duet is, bár ebben nincs valami extra jó DAC tudtommal. Egyetlen hátrányuk, hogy futni kell a saját szerverprogramjuknak a számítógépen, de inkább egy NAS-on, ahonnan lejátszanak. Mi NAS-ról használjuk természetesen. A jelenleg is forgalomba lévő zenelejátszókból a
Sonos Connect való arra, amire Te gondolsz, de nem tudok róla, hogy ebben pl. egy olyasmi szintű DAC lenne, mint a kis Squeezeboxokban a Wolfson. Gyanítom hírdetnék, ha valami extra lenne, bár az árba azért beleférne már akár egy márkás DAC is. De a saját demónkat az erősítőhöz koaxon kötve használjuk, nem hasonlítottam még semmihez sem az analóg RCA-kimenetét.
Ami bizonyosan megfelelő lenne Neked a most is kaphatók közül az a most akciós
Denon DNP-720AE. Ugyan ezt sem ismerem, hogyan szól, de a Denon miatt látatlanban is azt merem mondani, hogy méltó lehet a NAD-odhoz.
Van még továbbá a REVO kínálatunk. Bár ezek mind a belső hangszórójuk miatt népszerűek (és nem hiszem, minőségi lenne az analóg kimenetük), de a nagyobbakon optikai kimenet is van, ami illeszthető egy külső DAC-hoz. Ebből is van olyan, már nem kapható régi modellünk, amin van optika, és eladó. De ilyet csak úgy vennék a helyedben, ha már megvan a DAC, és meg tudnám hallgatni, hogy nekem megfelelő-e a hangzása.
Ha a médialejátszókat is tekintjük (mert mondjuk néha filmet is néznél), akkor a jelenlegi kínálatunkan nincs kifejezetten zenére ajánlott. Lesz ugyan hónapokon belül az
A-410 Pro, de ez várhatóan 800 EUR árú lesz. E mellé viszont bizonyosan nem kellene külső DAC, illetve akár a kijelzője is elég a zenek böngészéséhez, nem kell tévé, de a tabletes távvezérléssel pedig egyedülálló élmény vele zenét (is) lejátszani. Ezen kívül nem mernék arról nyilatkozni, hogy melyik másik médialejátszónak minőségi az analóg kimenete. Míg nagyon sok igényes házimozizó a Dune-ökre esküszik, és high-end rendszerekre kötik a korábbi 7.1-es analóg kimenettel rendelkező Max és Duo modelleket a hangjuk miatt, volt olyan Base 3D vevőnk, aki szerint a régi
Popbox V8-as lejátszója szebben szól, amint az új
Base 3D 
Szóval láthatólag ez nagyon ízlés kérdése.
Én azt gondolom, hogy minél kevesebb komponens van egy láncban, annál kevesebb a zajforrás. Minden egység tápegysége és elektronikája bizonyos mennyiségű zajt hozzáad az áramkörökhöz, és ez befolyásolja a zene dekódolását, konverzióját, és átjut a lánc többi elemére is, de akár minden olyan eszközre ,ami mondjuk ugyanabba a konnektorba csatlakozik. Ha követed a híreinket, találkozhattál egy
speciális tápegységünkkel, ami pont a médialejátszóink kép- és hangminőségét igyekszik javítani a lejátszóba juttatott kevesebb zaj révén.
Én lehet, hogy azt tanácsolnám, hogy döntsd el először, milyen megoldást választasz: veszel egy külső DAC-ot, amiről jókat olvastál, esetleg valahol már kipróbáltad, vagy veszel egy olyan lejátszót, aminek az analóg hangja megfelelő már Neked. Előbbi esetben abban tudunk segíteni, hogy a mi választékunkból akár mindegyiket kipróbálhasd a DAC-oddal, hogy kiválaszd, melyik szól legjobban. Utóbbi esethez adtam pár ajánlást fentebb, de ezeket saját tapasztalat nélkül tettem. Ha érdekel valamelyik demó Squeezebox, írj egy privát üzenetet róla. Megoldjuk, hogy hazavihesd kipróbálni őket.
Két bemutatótermünkben ugyan meghallgathatsz bármilyen lejátszót, de az bizonyosan nem úgy fog szólni, mint az otthoni erősítődön. De lehet, hogy már azzal is elégedett leszel, amit a mi erősítőinkre analógon csatlakozva hallasz, otthon pedig akkor bizonyosan még jobban fog szólni ugyanaz. Az általunk nem forgalmazott termékek között is bizonyosan lehetnek megfelelők (pl. Cambridge Audio,
Cocktail Audio X30 zenelejátszók), de ezeket csak hallomásból ismerem (bár utóbbiból tudnánk rendelni), és 200 ezer forint fölött van valahol az áruk...