Szívesen leírom és nem csak pár sorban nem az ajándék csomagért.

Amikor az ember először gondolkozik el a NAS vásárlásán és meglátja az árakat könnyen elköveti azt a hibát - amit én is - és arra gondol, hogy ez csak egy egyszerű hálózati adatár lesz. Ennél nagyobbat pedig nehezen tévedhetne.
Amikor elkezdesz NAS-t használni hirtelen rájössz majd, hogy a hálózati adatárnál sokkal de sokkal több mindenre lenne szükséged. Az adataid eléréséhez ugyani több nem kell a számítógép. Jó a tableted, a laptopod, a TV-d.
Nem kell többé bekapcsolnom a gépemet a mozizáshoz, sőt lassan a média lejátszóm sem kell mert Synologyra van PLEX media szerver. Az LG tv-m ezzel hibátlanul működik.
Nem kell Dropbox, Gdrive, az adataimat fotóimat mindig elérem cloudstationnel és minden gépemen szinkronban tartom.
A biztonsági mentéseimet a HiDrive backup kezeli.
Saját FTP-m van.
Könnyedén próbálgathatom a Joomlát, phpbb-t.
És az iTunes szerver meg egyenesen kötelező ha valaki iTunesba tárolja/veszi a zenéit.
Mindezt anélkül tehetem, hogy akár csak kicsit is kéne értenem a linuxhoz, kényelmesen kulturált felületen. Mintha egy appot telepítenél iphonra vagy egy csomgat ubuntura.
A NAS al kapcsolatosan a legfontosabb dolog számomra a hangja volt. Még meg is barátkoztam, volna a régi NASom alacsony tudásával (hiszen nem is tudtam, hogy vannak ilyenek amíg ki nem próbáltam) de a hangerejével már nem tudtam megbarátkozni. A Dlinkben egy apró ventilátor volt. 2 merevlemezzel gyakorlatilag sosem állt le. Én abban a szobában tartom a NAS-t ahol TV-zünk. Fel kellett hangosítani a TV-t, hogy ne halljam a süvítő hangját a merevlemezek még így is 60°C körül voltak. Ha nem is ment a Tv- nem filmeztünk nem csináltunk semmit akkor is járt az a fránya 4 centis szörnyeteg.
Aki megbírja fizetni a Synologyt az tegye meg. Nem csak egy NAS-t vesz de egy teljes kis szervert.