Szerző: Vendég » 2008.06.02. 08:58
Folyt.
A szitu nalam ugy nez ki, hogy:
- A jó hangzas ertekelese olyan mint a teazas, vagy a borozas. Egyszeruen muszaj, hogy egy bizonyos minosegi szintet megusson a cucc, mert kulonben rengeteg parameter erthetetlen, hihetetlen, es megtapasztalhatatlan. Ez nem sznobizmus, hanem teny. Egy filteres akciso teanak nevezett fureszpor valoban nem elvezheto egy jo adag cukor, citrom es ki tudja meg mi hozzaadasa nelkul. De ha jo az alapanyag es jol van elkeszitve, maris csak a baj lesz a hozzadott cuccokkal, mert elfedik a valodi finomsagokat, egy egyenizt adva az egesznek. A boroknal is ugyanez a szitu, edes borbol igazan komplex dolgokat nagyon-nagyon nehez kihozni, mert a cukormaz mindent elfed.
Es akkor arrol nem is beszelve, hogy meg kell tanulni izlelni/ hallgatni. Ha az agyoncukrozotthoz szoktal, egyszeruen nem tudod ertekelni a termeszetest, ido kell hozza, hogy felfedezd a valodi szepseget
A kb 1400 lemezes, szinte minden mufajt atfogo gyujtemenyemmel a hatam mogott a rossz hang problemaja javareszt a sajat cuccunkban keresendo. Ha azt kikuszoboltuk, jonnek a tovabbi problemak:
- A 80-as evek vege, 90-es elejenek cd felvetelei borzasztoan laposan szolnak, ami szinte elvezhetetlenne teszi oket normal hangeron. Nagy szivfajdalmam az Iron Maiden Seventh Son of Seventh Son albuma, ami az egyik kedvenc, de katasztrofalis. Az ilyen lemezeken csak a piocas ember segithet, nem a mely vagy a magas hianya a baja. Nincs benne dinamika es annal borzasztobb dolog nincs.
- 90-es evek hi tech pop hangzas, ekes peldaja Michael Jackson. Sokaig etalonnak gondoltam, de ahogy fejlodott a fulem es a cucc, rajottem mennyire gaz ez is. A muanyagig tuningolt hangszerhangok (sokszor a szintitol megkulonboztethetetlen), egyre erosodo kompresszalas, es csinn-bumm cirkusz.:) A magasak ciripelnek, a melyek brummognak, de mind ugyanugy es termeszetellenesen.
- 90-es evek vege, jelen. Mivel iszonyu nagyra nott a piac, rengetegen hallgatnak walkman-en, discmanen/ mp3 lejatszoval, radiot autoban zenet, ugy keverik a hangzast, hogy a zajos es savhatarolt helyeken is megszolaljon: A vegeredmeny otthon kelloen borzalmas, 5-600 hz korul iszonyuan megnyomott (loudnesses), brutalisan kompresszalt, rendszerint savhatarolt valami.