Kedves Zsolt!
Tényleg szuper a honlap Tudástára, egy rakás kérdésemre már onnan, a maradék nagy részére meg a fórumos válaszaidból választ kaptam. A fő eszköz a NAS, ezért ide írok, de hadd kérdezzek itt másról is.
1. A lényeg, hogy első NAS-omat készülök megrendelni tőletek, de a végső döntést a konkrét típussal kapcsolatban még nem hoztam meg, ebben kérek segítséget. Addig már eljutottam, hogy 2 tálcás és legalább 2 GB RAM-os változat legyen (2x4 TB WD Red Plus merevlemezekkel.) Ebben a limitációban a DS218 és a DS220+ között merül fel a választás, a kérdésem pedig a szokásos, ami már biztos a könyöködön jön ki, de hadd tegyem fel én is.

Szóval, kellhet-e nekem plusz 29ezer Ftért a RAM bővíthetősége és az Intel processzor? Nyilván a szükséges és elegendő képességű eszközt szeretném megvenni, és ha nem "muszáj" nem adnám ki a többletpénzt.
Otthoni felhasználás, jelenlegi céljaim:
Fotók, családi videók biztonságos tárolása, rendezése, netán szerkesztése, a CD gyűjteményem biztonságos tárolása, rendezése, lejátszása hálózati mediaplayerről (a kinézett és a NAS-sal együtt megvásárolandó eszköz: Dune HD Magic 4K) andoridos eszközről kitallózva és indítva a lejátszást, a fotók, videók, zenék távoli elérése, lejátszása mobileszközön, torrent, filmek rövid idejű (megnézésig tartó) "leszedése", Dune-vel lejátszása (a vetítőm 720p-t tud, úh jelenleg is max 1080p filmeket használok, de később bizonyára feljebb lépek majd a megjelenítővel is...), saját felhő esetleg (ha jól értem a lényegét). Egyszerre legfeljebb csak néhány eszköz "használná" a NAS-t. Sok évre szeretnék beruházni, tehát egy jó ideig nem szeretnék NAS-t cserélni. (Meddig lehet elég a 2 GB RAM? Milyen gyorsan növekszik a NAS-ok memóriaigénye az újabb és újabb szoftver verziókkal?)
Még az is szempont lehet, hogy a 218 raktáron van, a 220+ készletmegjelölése 02.28. (Ez azt jelenti,h akkor kerül raktárra?)
2. Az előző felvetéshez: a webshopban a merevlemezeknél piros betűkkel villog a figyelmeztetés, hogy az ár és a szállítási idő csak tájékoztató jellegű, ez mit jelent a kinézett WD-ket illetően? (Ha a WD-kre úgyis várnom kellene, akkor mindegy a 220+ későbbi raktárra kerülése.)
3. A kinézett Dune képes az androidos mobileszközön lévő tartalmat lejátszani, netán az eszköz képét megjeleníteni? (Bocs ha netán evidenciát kérdezek.)
4. Szünetmentes táp is tervezve van. Látom, hogy a kisebb Cyberpower beszerzése bizonytalan (azt néztem ki), de ha már egyel nagyobbra lépek (CyberPower UT1050EG), onnan nincs már messze az 520 W-os APC Back-UPS BE850G2-GR sem. Kérdésem, hogy érdemes-e rászánni a plusz 7ezer Ft-ot a CPhez képest kisebb teljesítményű APCre? Mivel tud többet a több aljzaton és a nevén kívül? Az aljzatok száma elegendő a CP-n is: A NAS, a modem és a router lenne rádugva.
Hosszú lett, elnézést, de egyszerre szerettem volna a kérdéseket feltenni, hogy mihamarabb rendelhessek.
Köszi, ha segítesz!
Szabolcs