Kosár: még üres a kosarad

Kiváló hangú internetrádió, hálózati (wifi) zenelejátszó, FM-rádió, DAB/DAB+ rádió. A tetején található iPod/iPhone dokkba az Apple mobiljai csatlakoztathatóak, azokról nem csak zene-, de filmlejátszásra is képes a hátlapi kompozit-videó és sztereó analóg kimenetek segítségével. Aktív hangszóróként gyakorlatilag bármilyen készülékkel használható (3,5 mm-es jack vonalbemenet hátul), de okostelefonokról, számítógépekről Bluetooth-on keresztül is streamelhetük zenét az AXiS XS-re.

Professzionális fém készülékház basszreflex nyílással a hátlapon, 3,5"-es színes érintőképernyő és perforált hangszórórács elől, tartozék infra távvezérlő. D-osztályú digitális erősítő belül 8 watt teljesítménnyel, sztereó fülhallgatókimenettel. Ébresztőóra funkció két időponttal, sleep és szundikálás funkciók.

A REVO AXiS XS egy nagyon sokoldalú zenelejátszó, rádióvevő és digitális aktív hangszóró. Tökéletesen megmunkált készülékházban búvik meg kiváló minőségű 58 mm-es hangszórója (teljes sávú, NXT Balanced Mode Radiator neodymium mágnesrendszerrel), melyet D-osztályú digitális erősítője hajt meg. Ha sztereóban szeretnénk élvezni a zenét, a hátlapi 3,5 mm-es fülhallgató-kimenet használható erre a célra – fül-, fejhallgató, vagy akár aktív hangfalak, erősítő segítségével.

Nézzük sorban az előlapi színes érintőképernyőn kiválasztható működési módokat, funkciókat:

1. FM-rádió. Mint egy hagyományos FM-rádió, a kihúzható antenna segítségével bármelyik rádióadás hallgatható az éterből, a kijelzőn pedig megjelennek a csatorna RDS-információi is. Akár 10 rádiófrekvenciát is elmenthetünk a kedvencek közé, így ezekből bármikor bármelyikre válthatunk.

2. DAB és DAB+ digitális rádió. Magyarországon sajnos még gyerekcipőben jár a földfelszíni digitális rádiózás, de jelen írás pillanatában – 2013 júniusában – Budapesten és környékén 7 csatorna már elérhető a CD-lejátszókon megszokott tökéletes minőségben is (MR1 Kossuth Rádió, MR2 Petőfi Rádió, MR3 Bartók Rádió, Klub Rádió, Mária Rádió, Lánchíd Rádió, Class FM). Számos országban – pl. Egyesült Királyság, Németország, Svájc, Norvégia, Dánia, Franciaország, Ausztrália, Hong Kong – a digitális rádiózás már olyan szolgáltatást is kínál, mint a műsor közbeni diavetítés (DAB slideshow), amikor színes álló képeket (reklámok, hírek, műsorfüzet, illusztrációk, stb.) sugároznak az adás mellett. Ez a funkció a REVO-kon is működik, ilyenkor a teljes kijelzőn a rádióadásból származó képeket láthatjuk.

3. Internetrádió. Internetes adatbázisból kiolvasott rádiók és podcastek listájából választhatunk az AXiS XS-en is. Mint valamennyi REVO, ez a modell is regisztrálható – egyedi kódjával – a Frontier Silicon portálon. Ekkor saját internetes rádiókat is hozzáadhatunk a lejátszónkhoz (ha az oldal által összegyűjtött, folyamatosan frissülő több, mint 16 ezer nemzetközi és 130+ magyar rádió között nem találnánk meg kedvencünket), és több REVO lejátszó használata esetén automatikusan minden készülékünkön megjelenik a bármely lejátszón definiált kedvencek listája. A sok ezer adó kategóriák, ország és műfaj szerint rendszerezve is böngészhető, de kereshetünk akár tetszőleges névre is. Lejátszás közben az internetes adó emblémája és leírása is látható a képernyőn. Az Info gombbal az adott stream adatait (formátum, bitráta) is megtekinthetjük. Internetes rádiókból és podcastekből tetszőleges mennyiségűt felvehetünk a kedvencek közé, hogy később ne kelljen keresgélni utánuk.

4. Hálózati (wifi) zenelejátszó. Valamennyi REVO UPnP/DLNA-szervereket képes felfedezni a hálózatunkon. Ha Windows-os számítógépünkön tárolt zenéinket szeretnénk elérni, a Windows Media Player 11 (vagy újabb) alkalmazás médiaszerver funkciója kiválóan kiszolgálja a REVO-t, de választhatunk egyéb ingyenes programok közül is, melyek Mac OS X és Linux alatt is futtathatóak (pl. ServiioXMBCMediaTombPS3MediaServerTVMOBiLiPLEX). Ha Synology NAS-ról játszanánk le, a NAS gyári Médiaszerver alkalmazása is hibátlanul együttműködik a REVO-kkal. Zene lejátszása közben akár a lemezborító grafikája is megjelenhet a színes kijelzőn. A zenei fájlformátumok közül számos népszerűbb lejátszható: MP3, WMA, WAV, Real Audio, AAC, FLAC. A hangzást a magas és a mély hangok független kiemelésével/csillapításával változtathatjuk meg az Equaliser menüben. Ha Synology-ról játszunk le az AXiS XS-sel, a NAS médiaszervere szinte bármilyen formátumot MP3-ra, vagy veszteségmentes WAV-ra tud átkódolni, így még olyan fájlokat is hallgathatunk, amelyeket a lejátszó egyébként nem támogat.

5. iPod/iPhone dokkolós hangszóró és töltő. A készülék tetején felnyitható ajtó alatt egy szabványos 30-pines Apple dock csatlakozót találunk, amelybe a mellékelt 7-féle műanyag adapter segítségével gyakorlatilag valamennyi dock-csatlakozós iPod és iPhone stabilan beleállítható. Az újabb fajta (Lightning™) csatlakozóval szerelt Apple mobilok, mint pl. az iPhone 5 egy dock-csaltakozós adapter segítségével használhatóak. Az így dokkolt mobilt természetesen tölti is az AXiS XS, miközben valamennyi funkciója továbbra is használható marad. Ha azonban a REVO-t átkapcsoljuk iPod módba, a mobilon tárolt valamennyi zene lejátszása már az AXiS XS-sel is irányítható (az érintőképernyővel vagy a távvezérlővel), és a szám információi (cím, album, előadó, szám hossza, lejátszás pozíciója) láthatóak a színes LCD-panelon. Ha az iPod-on/iPhone-on videólejátszást indítunk, REVO-nk hátlapján kompozit videókimenet és sztereó RCA-aljzatok teszik lehetővé, hogy akár egy tévére is csatlakozzon a lejátszó.

6. Bluetooth zenelejátszó. Az AXiS XS olyan könnyedén csatlakoztatható bármilyen Bluetooth eszközt kezelő készülékünkhöz (pl. okostelefon, számítógép, Synology NAS), mint egy autós kihangosító, vagy headset. Akár több eszközzel is párosítható, Bluetooth üzemmódra váltáskor automatikusan megpróbál a legutóbb használt készülékünkhöz kapcsolódni. Ezután már csak el kell indítanunk pl. telefonunkon a zenelejátszást, amely a REVO-n lesz hallható. A zeneszámok közötti léptetés és a lejátszás megállítása/indítása az AXiS XS-ről is vezérelhető eközben.

7. Aktív hangszóró. A hátlapon található 3,5 mm-es sztereó jack aljzaton keresztül bármilyen fülhallgató-kimenettel rendelkező zenelejátszó hangjának megszólaltatására is alkalmas az AXiS XS.

8. USB-s töltő. Az AXiS XS bal szélén található USB-port 2 Amper leadására képes, így még tabletek töltésére is kiválóan használható – miközben akár azok hangjának erősítését is elvégzi.

9. Asztali ébresztős óra. Ha zenére szeretnénk ébredni, vagy zene mellett elaludni, a REVO ebben is remek partner. Beállítható, hogy mennyi idő múlva kapcsoljon ki (15/30/45/60 perc) , és két ébresztési időpontot is meg tud jegyezni. Ébredhetünk a kikapcsoláskor utoljára játszott, vagy a kedvencek közül kijelölt internetrádióra, FM-rádióra, DAB-rádióra vagy normál csengőhangra. Az ébresztési hangerő mellett beállítható egyszeri és naponta (mindig/hétköznap/hétvégén) ismétlődő ébresztési időpont, összesen kettő is. Attól nem kell tartanunk, hogy reggel nem pontosan ébredünk, mivel az internetről is képes szinkronizálni az időt és a dátumot a készülék, így mindig tökéletesen pontos marad. Ébresztés közben kérhetünk egy kis „haladékot” a REVO-tól, a Snooze gomb megérintésével az előre beállított időtartam – szundikálás – után megismétlődik a ébresztő. A készülék készenléti állapotában is mindig jól láthatóan mutatja az aktuális időt és dátumot, valamint az is látható a kijelzőn, hogy van-e beállított ébresztésünk.

Az AXiS XS számos elismerést kapott már a nemzetközi szaksajtótól, 2012-ben az év rádió terméke lett a What Hi-Fi magazin szerint rengeteg szolgáltatásának és remek kidolgozásának, hangminőségének köszönhetően. Főbb paraméterei:

  • Méretek: 220×125×150 mm
  • Súly: 1410 gramm
  • Erősítőteljesítmény: 8 watt
  • Frekvenciaátvitel: 90–20 000 Hz
  • Érintőképernyő mérete: 3,5"


Gyártó weboldala: link...
Magyar nyelvű használati utasítás: link...
Több nyelvű használati utasítás: link...

Kapcsolódó/ajánlott termékek a webshopban:

» REVO SuperConnect (dió-ezüst) – Wifi/FM/DAB/Bluetooth zenelejátszó

Jelmagyarázat:

igen igen
nem nem
talán opcionális/nincs adat
Audio tulajdonságok

igen  MP3 stream
igen  AAC stream
igen  MP3
nem  AC3
nem  DTS
nem  Dolby Digital Plus
nem  Dolby TrueHD, Dolby Atmos
nem  DTS-HD
igen  MP3
nem  M3U playlist kezelése
nem  PLS playlist kezelése
nem  CUE playlist kezelése
nem  Apple AirPlay kompatibilitás
nem  AAC
nincs adat  OGG/Vorbis
nem  Apple Lossless (ALAC)
igen  FLAC
igen  WAV
nem  DSD
igen  WMA 9
nem  WMA 9 DRM 10
igen  Podcast
igen  FM-rádió
igen  DAB/DAB+ rádió
nem  Audio CD lejátszása


Hálózati tulajdonságok

igen  Wlan 11 Mbit/s (802.11b)
igen  Wlan 54 Mbit/s (802.11g)
nem  Wlan 300 Mbit/s (802.11n)
nem  Wlan 500+ Mbit/s (802.11ac)
nem  Ethernet 100 Mbit/s
nem  Ethernet Gigabit
nem  Ethernet 10Gbit
nem  Wake-on-LAN
igen  Internet rádió vétele
igen  UPNP AV
igen  DLNA
igen  Bluetooth kapcsolat
nem  Bluetooth aptX
nem  Z-Wave
nem  Jumbo frame
nem  Torrent kliens


Kijelző, kezelőgombok, távvezérlés

igen  ID-TAG v1 olvasás
igen  ID-TAG v2 olvasás
nem  Dalszöveg megjelenítése (.lrc)
igen  Album borítójának megjelenítése
nem  Szöveges kijelző (alfanumerikus)
igen  Színes kijelző (grafikus)
nem  Beépített jukebox
igen  Infra távvezérlő
nem  Rádiós távvezérlő
igen  Saját készülékgombok
nem  Billentyűzet csatlakoztatható


Csatlakozók

igen  fejhallgató-kimenet
igen  Sztereó RCA
nem  5.1-es RCA
nem  7.1-es RCA
nem  Szimmetrikus XLR-kimenetek
nem  S-videó
nem  HDMI 1.2
nem  HDMI 1.3
nem  HDMI 1.4
nem  HDMI 2.0
igen  Kompozit videó
nem  Komponens videó
nem  Scart csatlakozó
nem  VGA csatlakozó
nem  DisplayPort csatlakozó
nem  Toslink (optikai) digitális
nem  Koaxiális digitális
nem  Belső wifi-antenna
igen  Külső wifi-antenna
nem  DVB-T antennabemenet
nem  DVB-C antennabemenet
nem  RJ-45 csatlakozó
nem  Dupla RJ-45 csatlakozó
nem  4 darab RJ-45 csatlakozó
nem  10 Gbites csatlakozó
nem  Dupla 10 Gbites csatlakozó
nem  Belső SATA csatlakozó
nem  Külső eSATA csatlakozó
nem  Külső mini SAS csatlakozó
nem  Thunderbolt csatlakozó
nem  Thunderbolt 2 csatlakozó
nem  Thunderbolt 3 csatlakozó
nem  Bővítőegység-csatlakozó
nem  FireWire 400-as csatlakozó
nem  FireWire 800-as csatlakozó
nem  USB 1.x csatlakozó
nem  USB 2.0 csatlakozó
nem  USB 3.0 csatlakozó
nem  USB 3.1 csatlakozó
nem  FAT 16 fájlrendszer kezelése
nem  FAT 32 fájlrendszer kezelése
nem  ExFAT fájlrendszer kezelése
nem  NTFS fájlrendszer kezelése
nem  Ext2/3/4 fájlrendszer kezelése
nem  HFS+ fájlrendszer kezelése
igen  Külső tápegység
nem  Belső tápegység
nem  Dupla (redundáns) belső tápegység
nem  Akkumulátoros üzemeltetés
igen  iPod dock funkció
nem  Előlapi csatlakozók is
nem  SD kártyaolvasó


Szoftvertámogatás

nem  Windows program (gyári) mellékelve
igen  Windows program (nem gyári) elérhető
nem  Windows alatt program nélkül is használható
nem  Mac program (gyári) mellékelve
igen  Mac program (nem gyári) elérhető
nem  Mac alatt program nélkül is használható
nem  Linux program (gyári) mellékelve
igen  Linux program (nem gyári) elérhető
nem  Linux alatt program nélkül is használható
nem  Android használható rajta
igen  Frissíthető firmware

Az alábbi tesztek, hírek ill. tudástár cikkek jelentek meg ezzel a készülékkel vagy márkával kapcsolatban:

Hírek:
» iPod dokkolós REVO-k akciója [2014-03-08]
» Rendelhető a 3 új REVO zenelejátszó [2014-01-13]
» Búcsúzz el a CD-től! [2013-12-13]
» Magyar REVO AXIS XS siker [2013-12-13]
» Újabb elismerések a REVO-nak [2013-12-07]
» REVO lejátszó lightning csatlakozóval [2013-10-28]
» Új zenelejátszók Skóciából [2013-06-09]

Tesztek:
» PH!TV - Revo Axis XS, a zeneközpont (videó) [2013-06-26]
» MacFormat: Revo AXiS XS teszt [2013-03-05]
» What Hi-Fi? Revo AXiS XS teszt [2013-01-14]

Regisztrált felhasználóként feliratkozhatsz, hogy ennek a terméknek az új híreiről értesítést kapj. Regisztráció itt...
.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu