Kosár: még üres a kosarad

Gyakorlatilag hibátlan, szoftver terén teljesen kiforrott fullHD-s 3D-s lejátszó, amely akár belső lemezről, akár USB-s tárhelyről vagy hálózatról is tökéletesen játszik még BD50-es Blu-ray ISO fájlokat vagy mappákat. Opcionális wifi-adapterrel és -kártyával is bővíthető később, de ha szükségünk van alapból a vezeték nélküli kapcsolatra, akkor a beépített wifi-kártyával szerelt MED800X3D-WiFi modellt érdemes választani.

 

A firmware részét képező jukebox-szkenner automatikusan letölti a filmgyűjteményünk metaadatait, magyar leírását, de előzeteseket is keres hozzá. Az eredmény egy feleség- és gyermekbarát grafikus filmkatalógus, amely akár tabletről vagy okostelefonról is vezérelhető.

 

Realtek máig legnépszerűbb médiaprocesszorára, a 750 Mhz-es RTD1186-ra épül a lejátszó. 512 MB DDR3-as RAM-ja mellett ugyanekkora flash ROM áll rendelkezésre. A fullHD 3D-s filmeket és HD-s hangsávokat a HDMI 1.4-es kimenetén keresztül élvezhetjük. De rendelkezésünkre áll az analóg videókimenetek közül a kompozit és komponens is. A hangot a HDMI-n kívül még sztereó RCA-csatlakozókon, optikai és koax digitális kimeneten keresztül is kiküldhetjük az erősítőnkre. A lejátszó fémből, műanyag előlappal készült.

Hálózatunkra a beépített gigabites ethernet porttal képes vezetékesen csatlakozni a készülék. Ha vezeték nélkül szeretnénk a számítógép-hálózathoz, internethez csatlakoztatni, akkor választhatjuk a gyárilag beépített PCI Express wifi-kártyával szerelt MED800X3D-WiFi konfigurációt, használhatjuk a külön megvásárolható USB-s wifi-adaptert, de kapható a belső kártya utólag beszerelhető kiegészítőként is. A belső megoldással akár fullHD-s filmek is lejátszhatóak – megfelelő wifi térerősség és max. kb. 38 Mbit-es sebességig – vezeték nélküli hálózaton keresztül.

Ha hálózaton használjuk a lejátszót, képes megosztani (beépített SMB-szerver) a rákötött háttértárakat hálózatunkon keresztül is. Szükség esetén név/jelszó párossal is levédhető a Samba-n keresztüli hozzáférés. Tesztjeink során 13,8 Mbyte/másodperc sebességgel tudtunk gigabites hálózaton keresztül a MED800X3D belső lemezére nagy filmfájlokat másolni úgy, hogy a másolási műveletet a lejátszó fájlböngészőjében kezdeményeztük a távvezérlő segítségével.

Gyakorlatilag nem igen találhatunk olyan konténerformátumot, amely kibontásával ne bírkózna meg a lejátszó: AVI, MKV, MKA, TS, TP, M2TS, MTS, MPG, MP4, MOV, M4V, VOB, ISO, IFO, DAT, WMV, ASF, RM, RMVB, FLV (akár 1080p-ben is) sem okoz gondot. Ahogy látható olyan, médialejátszókon kevésbé használható formátumok, mint a Real Media, vagy a Flash videók is lejátszhatóak a Mede8er-en.

Fő erénye természetesen a 3D-s filmfájlok terén mutatkozik meg. 3D Blu-ray ISO, side-by-side, top-bottom, frame sequential, Frame Packing (max. 1920×1080 felbontásig) – ezeket mind kezeli. Akár 2D-s tartalomból is képes 3D-s látvány előállítására (bár ezt a funkciót a 3D-s tévék is tudják), de a 3D-s filmeket 2D-ben is le tudja játszani. Blu-ray licenszt nem tartalmaz, így a 2D és 3D BD filmek lejátszása is csak lite módban lehetséges – elméletileg. Elméletileg, hiszen a gyakorlatban működnek az egyszerűbb struktúrával rendelkező (JavaScript nélküli) BD menük is, így a filmek jelenős részét eredeti formában is megnézhetjük (menüvel, extrákkal együtt).

Támogatot videókódolások: MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4 SP/ASP/AVC (H.264), XviD, DivX, WMV9 (VC-1), RealVideo 8/9/10 (720p-ig).

Kompatibilis hangformátumok: MP2, MP3, OGG Vorbis, PCM, LPCM, AAC, RA, Dolby Digital (AC3), Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, DTS, DTS HD MA, FLAC (max. 24 bit/192 kHz), M4A, APE, WAV, WMA standars (DRM és/vagy Advanced Profile nem támogatott).

Használható feliratformátumok: SRT, SSA, SUB, SMI, PGS. A szöveg alapú feliratok esetén tetszőlegesen állítható a betűméret, annak pozíciója, kódkiosztása, késleltetése, vagy épp előrébb hozása, de többféle színnel is megjeleníthatő a filmfelirat (fekete kontúr mellett).

Lejátszható képformátumok: JPEG, BMP, GIF, TIFF, PNG. A képlejátszás a MED800X3D egyik erőssége. Szuper gyorsan jeleníti meg az akár 50 MB-os (tömörítetten ekkora!) JPG képeket is, és zenét is indíthatunk a diavetítés alatt, amely ráadásul számos látványos képváltási effektet képes használni.

Kompatibilis fájlrendszerek: FAT32, NTFS, HFS+ (Apple)

A MED800X3D extra funkciói, melyek kevés médialejátszón léteznek:

 • DLNA Media Renderer funkció: távolról vezérelhető lejátszás DLNA szabvány szerint – akár a Synology NAS-ok Audio Station (vagy DS audio) alkalmazásából is, azaz TV-nélkül, erősítőre kötve tökéletes hálózati zenelejátszó
 • Külön gombbal kapcsolható billentyűvilágítás a távvezérlőn, tanítható funkciógomb
 • Mappák jelszóval való levédése (pl. korhatáros tartalom esetén)
 • Transmission torrentkliens webböngészőben elérhető felülettel
 • Beépített webböngésző HTML5-kompatibilitással, opcionális rádiós billentyűzet trackpaddel
 • Adatbázis alapú zenei és videós jukebox keresés funkcióval, beépített jukebox szkennerrel!
 • Fájlböngésző előnézettel (akár Blu-ray ISO esetén is működik)
 • Saját skin, egyedi hátterek telepítésének lehetősége
 • Zenelejátszó albumborítóval, háttérképpel és mappánként különböző képernyővédővel
 • Tabletes (iOS és Android) jukeboxos távvezérlő opció
 • Pinkódos védelem lemezformázás ellen
 • USB-s háttértárak biztonságos leválasztása
 • Kedvencek oldal (akár kezdő képernyő is lehet a bootolás után)
 • Egyedi betűtípus (fontfájl) használata a menükhöz és a filmfeliratokhoz
 • Ötféle mappanézet pl. filmekhez, zenékhez és fotókhoz optimalizálva
 • Autoplay funkció – bekapcsolás után egy adott mappa tartalmát kezdi végtelenítve játszani (prezentációs célokra)
 • Filmek megjelölése automatikusan és manuálisan is: már megnézett/nem nézett
 • Nagyon gyors fotólejátszás

A leglátványosabb, a többi Realtek processzoros lejátszótól jelentősen megkülönböztető tulajdonsága a MED800X3D-nek (túl a pontos 23,976 és 24 Hz-es lejátszáson) a zenei és a videós jukebox nézet. Bár számos médialejátszón lehetőség van a szokásos fájlnézet helyett grafikus (lemezborítók alapján, részletes filminfókkal együtt) megjelenítésre is, a Mede8er egyedi utat választott. Magát a filmes jukeboxot itt a lejátszóval tudjuk legeneráltatni és karbantartani (erre korábban csak a Popcorn Hour lejátszók voltak képesek). Ezután már bármikor tudunk keresni, szűrni a filmjeink között pl. műfaj, évszám, értékelés, cím, stb. alapján.

A filmeshez hasonló lehetőségeink vannak a zenei jukebox kapcsán is – bár itt az infókat nem online, hanem a zenefájlok ID-TAG infói alapján nyeri ki a lejátszó –, a végeredmény pedig igen látványos és jól használható (a filmes jukeboxról készült fotót lásd a képek között):

 

 

Ha nincs szükségünk a teljes jukeboxra, egyszerűen megoldható, hogy a fájlböngészőben kiválasztva egy filmet vagy zenei albumot, annak borítógrafikája is megjelenjen. Elegendő ehhez a film, vagy a zene mappájába 160×237 pixeles „folder.jpg” nevű képet helyeznünk, és az előnézetet is mutató böngésző megjelenítési módra váltanunk.

Ha internetes tartalmak elérésére vágyunk, a Mede8er ezen a téren is készségesen segít. A szélesképernyős tévékre optimalizált YouTube XL alkalmazás mellett elérhetőek webrádiókIPTV-kvideós podcastek és online tévék (pl. CNN News, UEFA hírek), de a közel teljes értékű (HTML5) és médialejátszóhoz képest kifejezetten gyors webböngésző pedig végképp bármit képes a tévénkre varázsolni. Ha komolyan és főleg kényelmesen szeretnénk ezeket az online alkalmazásokat használni, érdemes elgondolkozni az opcionális rádiós mini billentyűzet és trackball beszerzésén is (ami ráadásul számítógépünkhöz is használható).

A MED800X3D egyedi tulajdonságai a többi X3D modellhez képest:

 • A belső merevlemezfiók, a lemez beszerelése csavarozást is igényel, és működés közben nem végezhető el.
 • Aktív hűtés: egy extra csendes ventilátor is működik a lejátszó hátlapján. Gumis felfüggesztés, alacsony sebesség.
 • Fizikai méretek (csatlakozókkal együtt): 230×64×168 mm

Ehhez a Mede8er-hez is 5 év garanciát (az alap 2 éven túl további 3 évet) biztosítunk, ha a vásárlás után 30 napon belül regisztrálod a gyári oldalon ITT!

A MED800X3D csomag tartalma:

 • MED800X3D lejátszó
 • Háttérvilágításű infra távvezérlő tanítható funkciógombbal
 • 2 darab AA elem a távirányítóhoz
 • HDMI 1.4 kábel
 • Kompozit videókábel sztereó hanggal (3 RCA)
 • USB3.0 kábel
 • HDD rögzítőcsavarok
 • Külső tápegység
 • Üzembe helyezési útmutató

Gyártó magyar nyelvű weboldala: link...
Magyar fórum és terméktámogatás: link...
Nemzetközi elismerések, tesztek: link...

Kapcsolódó/ajánlott termékek a webshopban:

» Mede8er MEDX2KEY – rádiós mini USB billentyűzet és trackball

Jelmagyarázat:

igen igen
nem nem
talán opcionális/nincs adat
Diszk-kompatibilitás

nem  2,5"-es merevlemezek fogadása
igen  3,5"-es merevlemezek fogadása
nem  5,25"-es optikai meghajtó fogadása
nem  ATA (IDE) meghajtók kezelése
igen  SATA meghajtók kezelése
nem  SAS meghajtók kezelése
igen  1 lemez fogadása
nem  2 lemez fogadása
nem  3 lemez fogadása
nem  4 lemez fogadása
nem  5 vagy több lemez fogadása


Hálózati tulajdonságok

nincs adat  Wlan 11 Mbit/s (802.11b)
nincs adat  Wlan 54 Mbit/s (802.11g)
nincs adat  Wlan 300 Mbit/s (802.11n)
nem  Wlan 500+ Mbit/s (802.11ac)
igen  Ethernet 100 Mbit/s
igen  Ethernet Gigabit
nem  Ethernet 10Gbit
nem  Wake-on-LAN
igen  Internet rádió vétele
igen  UPNP AV
igen  DLNA
nem  Bluetooth kapcsolat
nem  Bluetooth aptX
nem  Z-Wave
nem  Jumbo frame
igen  Torrent kliens


Audio tulajdonságok

igen  MP3 stream
igen  AAC stream
igen  MP3
igen  AC3
igen  DTS
igen  Dolby Digital Plus
igen  Dolby TrueHD, Dolby Atmos
igen  DTS-HD
igen  MP3
igen  M3U playlist kezelése
nem  PLS playlist kezelése
igen  CUE playlist kezelése
nem  Apple AirPlay kompatibilitás
nem  AAC
igen  OGG/Vorbis
nem  Apple Lossless (ALAC)
igen  FLAC
igen  WAV
nem  DSD
igen  WMA 9
nem  WMA 9 DRM 10
igen  Podcast
nem  FM-rádió
nem  DAB/DAB+ rádió
nem  Audio CD lejátszása


Videó tulajdonságok

igen  MPEG 1
igen  MPEG 2
nincs adat  DivX
igen  XviD
igen  XviD/DivX 6 HD
igen  WMV 9
igen  WMV 9 HD
igen  H.264
nem  H.265 (HEVC)
igen  Matroska (.mkv)
igen  M2TS (pl. HD videókamerák)
igen  VOB (DVD rip)
igen  TS
igen  ISO fájlba lementett DVD-video lemez
igen  ISO fájlba lementett Blu-ray 3D lemez
nem  Teljes értékű Blu-ray lejátszás
igen  JPEG
igen  TIF
igen  PNG
igen  BMP
igen  GIF
igen  YouTube
igen  SRT feliratok
igen  SUB feliratok
igen  SMI feliratok
igen  SSA feliratok
nem  VXP képjavítás
nem  Imprex 2.0 PQ képjavítás
igen  480p sorfelbontás
igen  720p sorfelbontás
igen  1080i sorfelbontás
igen  1080p sorfelbontás
nem  2160p (4K) sorfelbontás
nem  HDR10 megjelenítése
nem  Dolby Vision megjelenítése


Kijelző, kezelőgombok, távvezérlés

igen  ID-TAG v1 olvasás
igen  ID-TAG v2 olvasás
nem  Dalszöveg megjelenítése (.lrc)
igen  Album borítójának megjelenítése
nem  Szöveges kijelző (alfanumerikus)
nem  Színes kijelző (grafikus)
igen  Beépített jukebox
igen  Infra távvezérlő
nincs adat  Rádiós távvezérlő
igen  Saját készülékgombok
igen  Billentyűzet csatlakoztatható


Csatlakozók

nem  3,5"-es fülhallgató
igen  Sztereó RCA
nem  5.1-es RCA
nem  7.1-es RCA
nem  Szimmetrikus XLR kimenetek
nem  S-video
nem  HDMI 1.2
nem  HDMI 1.3
igen  HDMI 1.4
nem  HDMI 2.0
igen  Kompozit videó
igen  Komponens videó
nem  Scart csatlakozó
nem  VGA csatlakozó
igen  Toslink (optikai) digitális
igen  Koaxiális digitális
nem  Belső wifi-antenna
nincs adat  Külső wifi-antenna
nem  DVB-T antennabemenet
nem  DVB-C antennabemenet
igen  RJ-45 csatlakozó
nem  Dupla RJ-45 csatlakozó
nem  4 darab RJ-45 csatlakozó
nem  10 Gbites csatlakozó
nem  Dupla 10 Gbites csatlakozó
nem  Belső SATA csatlakozó
nem  Külső eSATA csatlakozó
nem  Külső mini SAS csatlakozó
nem  Thunderbolt csatlakozó
nem  Thunderbolt 2 csatlakozó
nem  Thunderbolt 3 csatlakozó
nem  Bővítőegység-csatlakozó
nem  Thunderbolt csatlakozó
nem  FireWire 400-as csatlakozó
nem  FireWire 800-as csatlakozó
nem  USB 1.x csatlakozó
igen  USB 2.0 csatlakozó
nem  USB 3.0 csatlakozó
nem  USB 3.1 csatlakozó
igen  FAT 16 fájlrendszer kezelése
igen  FAT 32 fájlrendszer kezelése
igen  ExFAT fájlrendszer kezelése
igen  NTFS fájlrendszer kezelése
igen  Ext2/3/4 fájlrendszer kezelése
igen  HFS+ fájlrendszer kezelése
igen  Külső tápegység
nem  Belső tápegység
nem  Dupla (redundáns) belső tápegység
nem  Akkumulátoros üzemeltetés
nem  iPod dock funkció
igen  Előlapi csatlakozók is
igen  SD kártyaolvasó


Szoftvertámogatás

igen  Windows program (gyári) mellékelve
igen  Windows program (nem gyári) elérhető
igen  Windows alatt program nélkül is használható
nem  Mac program (gyári) mellékelve
igen  Mac program (nem gyári) elérhető
igen  Mac alatt program nélkül is használható
nem  Linux program (gyári) mellékelve
nem  Linux program (nem gyári) elérhető
igen  Linux alatt program nélkül is használható
nem  Android használható rajta
igen  Frissíthető firmware

Az alábbi tesztek, hírek ill. tudástár cikkek jelentek meg ezzel a készülékkel vagy márkával kapcsolatban:

Hírek:
» Home Cinema Choice: MED800X3D [2014-07-04]
» Tuning tápegység lejátszókhoz [2013-08-29]
» YouTube a TV-n – mobillal vezérelve [2013-07-20]
» Már teszteljük a Mede8er scraper-t [2013-07-19]
» Mede8er Movie Scraper videó [2013-07-04]
» Beépített jukebox a Mede8er-en is [2013-06-25]
» Új médialejátszónk: MED800X3D [2013-05-27]

Tesztek:
» Geeks.hu: Mede8er MED800X3D 3D médialejátszó teszt [2013-12-18]

Regisztrált felhasználóként feliratkozhatsz, hogy ennek a terméknek az új híreiről értesítést kapj. Regisztráció itt...
.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu