Kosár: még üres a kosarad

Popcornhour.hu terméktámogatássalA korábbi Popcorn Hour lejátszók operációs rendszerét és egyedülálló kompatibilitását tovább hordozó készülék, amely már elő van készítve Blu-ray lejátszásra is. Alaphelyzetben merevlemezről, hálózatról képes a felmásolt Blu-ray tartalmak megjelenítésére, de belső 3,5"-es lemezfiókja helyére Blu-ray olvasó is szerelhető, így optikai lemezek (gyári és írott) olvasására is képessé válik, miközben még egy 2,5"-es laptop lemez is használható benne. 4 USB-port és gigabites ethernet, valamint opcionális belső mini-PCI-os wifi-kártya biztosítja a kapcsolatot a külső forrásokkal. A korábbi modelleknél többféle fájlformátumot a C-200 sem ismer, de a kezelőfelület és a lejátszási funkciók gyorsabbak lettek.


A tesztverzióban már kipórbálható új felhasználói felület

Popcornhour.hu terméktámogatássalAz A-100, A-110 és B-110 modelleknél megismert képességek és az egyénivé tehető HTML-ben futó felhasználói felület köszön vissza a Popcorn Hour C-200-asnál is. Mindezek azonban már a SigmaDesigns újabb, SMP8643-as típusú, 667MHz-en működő processzorával, és 256 MB helyett 512 MB RAM-mal lettek megtámogatva. Nézzük sorban a többi újdonságot is a hardver terén, mivel a szoftver oldal jórészt változatlan maradt (leszámítva a Blu-ray kompatibilitást, lásd lentebb):

 

 • Az elektronika egy szabványos mini-ITX alaplap (lásd a képek között), csakúgy, mint a B-110-es.
 • Az alaplapon itt is megtalálható egy mini-PCI kártyahely, ahová az USB-s megoldásnál gyorsabban működő n-es wifi-kártya csatlakoztatható.
 • Az ethernet-kapcsolat gigabites lett, így a hálózaton keresztül történő másolások számottevően gyorsulnak, illetve a Blu-ray lejátszás iso fájlból is igényli a gyorsabb hálózati sebességet.
 • A flash ROM mérete 256 MB-ra duzzadt a korábbi 32 MB-ról, lényegesen nagyobb lehetőséget biztosítva a későbbi fimrware-fejlesztésekhez.
 • A hátlapon az A-100-asról örökölt koax, és az A-110-től ellesett optikai digitális hangkimenet is megtalálható.
 • A készülék szélessége kb. szabványos hifi méret: 42,5 cm. A szálcsiszolt fém előlap alapján is a házimozi-komponensek közé kívánkozik a C-200.
 • A 192×64 pixeles kék háttérvilágítású LCD-kijelző segítségével (igaz, nem messziről nézve) kikapcsolt képernyő mellett is tudjuk böngészni a fájlrendszerünket, így csak zenehallgatáskor is jól használható az új Popcorn. A kijelző fényere több fokozatban állítható és ki is kapcsolható akár.
 • A HDMI1.3-as kimenet mögötti elektronika már támogatja a 36-bites (színenként 12) színmélységet – ha egyszer elterjednek az ilyen filmek, és a megjelenítőnk is tudja kezelni ezt a több milliárdos színszámot :)
 • 2 USB port elöl, kettő hátul, egy belül. A belsőbe egy legalább 2 GB-os pendrive-ot érdemes csatlakoztatnunk, ha valamennyi Blu-ray funkciót (pl. Blu-ray Live szolgáltatások) szeretnénk majd használni.
 • Nincs USB-slave aljzat, azaz USB-s külső házként a C-200 nem csatlakozhat a számítógéphez, vagy NAS-hoz. Viszont az előlapon nyitható 3,5"-es lemezfiókból bármikor (kikapcsolt állapotban), szerelés nélkül kihúzható a winchester. Érdemes tehát – ha nem hálózaton keresztül mozizunk – egy szintén csavarozás nélküli fiókkal szerelt megoldást találnunk a számítógépünkhöz is (pl.: link...)
 • Belső tápegység biztosítja az áramellátást, a C-200 szabványos számítógépes tápkábellel használható.
 • A távvezérlő nem infrás, hanem immár rádiófrekvenciás (RF). Külön vásárolható infrás (kompatibilis a régebbi Popcorn Hour távvezérlőkkel), és hozzá való infra vevő, ami a hátlapon található aljzatba csatlakoztatható (kb. 2 méteres vezetékével), ahogy a B-110-esetében is.
 • Az alaplapon két SATA-portot használhatunk. Az egyik a gyárilag beszerelt 3,5"-es lemezdokkolóhoz csatlakozik, a másik pedig a dokkoló alatt még elférő, bármikor beszerelhető 2,5"-es laptoplemezt tudja pl. kiszolgálni.
 • A 3,5"-es lemezfiókot kiszerelhetjük, és a helyére 5,25"-os SATA eszköz építhető. Ez leginkább egy Blu-ray olvasó lehet, mivel ezzel teljes értékű Blu-ray lejátszóvá lép elő a C-200. De DVD-ROM (akár DVD-író) is használható elméletileg, ha nincs még szükségünk a Blu-ray-re (lásd a kompatibilis meghajtók listájára mutató linket lentebb).

A szoftver oldalon látszólag jelentős újdonság nincs, viszont számos funkció gyorsabban működik, hála a fürgébb processzornak. Az erősebb CPU látványosabb grafikai megoldások használatát is lehetővé teszi, így impozánsabb a menürendszer (3D-s a főmenü), illetve a lejátszás közben megjelenő pop-up ablakok is szebbek lettek (lásd a képek között). Gyorsabb az ugrás az éppen játszott filmen belül, és frissebb a készülék válasza a különböző lejátszási módok közötti váltáskor is (gyorstekerés, normál lejátszás, hangsáv váltása, stb.). A gyors processzorral a számos, házilag fejlesztett jukebox program is nagyon szépen fut már a C-200-ason (lásd lentebb a YouTube videók között), és a nagyobb teljesítmény újabb lendületet adhat az egyéb szoftverfejlesztéseknek, kihasználva az otthoni programozhatóságban, ingyenes programokban rejlő lehetőségeket.

Mivel a médiafájlok (MKV, M2TS, stb.) lejátszása már a korábbi Popcorn modelleken is tökéletesen megoldott, a C-200 igazi újdonságot csak a Blu-ray formátum terén hoz. A merevlemezre másolt Blu-ray fájlstruktúra, vagy Blu-ray ISO image fájl ugyanúgy lejátszható (természetesen akár hálózaton keresztül is), mintha egy valódi Blu-ray lejátszóban használnánk az optikai lemezeket. Működnek tehát a menük, letölthetőek az utólagosan weben elérhető tartalmak (Blu-ray Live). Ehhez szükséges egy legalább 2 GB-os pendrive, vagy állandó merevlemez használata, de más feltétel nincs. (A korábbi Popcorn Hour modellek csak a Blu-ray lemezek film részét – az m2ts fájlt – tudták elindítani, a menüt nem.)

Akinek nem elég a „virtuális" Blu-ray lejátszó, és valódi korongokat szeretne használni (akár DVD-, CD-lemezeket is), az egy kompatibilis (lásd lentebb a listára mutató linket), számítógépes SATA Blu-ray olvasóra cserélheti a 3,5"-es gyári lemezfiókot. Ekkor is használhat még belső winchestert a tulajdonos, igaz, csak 2,5"-es, laptop méretűnek marad hely az optikai meghajtó alatt (pl. torrentezéshez jól jöhet). A Blu-ray ROM-mal a C-200 teljes értékű Blu-ray lejátszóvá válik, illetve a gyártó 5 évig garantálja, hogy firmware-frissítések útján biztosítja a Blu-ray liszensz folyamatos meghosszabítását (ami a gyárilag Blu-ray olvasót nem tartalmazó készülékeknél időről időre szükséges).

Ha van Blu-ray/DVD-lemezeket olvasni tudó meghajtó a készülékben, gyári és írott DVD-filmjeinket, zenei CD-inket is élvezhetjük rajta. Egyetlen korlát, hogy a Macrovision védelem a kompozit és S-videó kimeneten nem teszi lehetővé a DVD-k lejátszását, de a komponens és a HDMI-csatlakozókon nincs ilyen probléma.

Szintén említést érdemel, hogy a zenelejátszás elindítása után böngészhető a fájlrendszer, vagy akár diashow is indítható, a háttérben szól a zene, ami akár lejátszási lista alapján is vezérelhető. A diashow is használhatóbb lett az erős processzor miatt, akár 24 megapixeles képek is folyamatosan játszhatóak le, a képváltási effektek is finomabbak és látványosak.

Szépen bővül a flash-alapú alkalmazások sora (Apps), amely jelenleg az alábbi programokat tartalmazza: YouTube, WheatherBug, Photobucket, SHOUTcast Radio, Revision3, Channels.com Next New Networks, KiniTV, blip.tv, Twitter, MotorZ, Picasa Web Albums.

A csomag tartalma:

 • C-200 lejátszó
 • rádiós (RF) távvezérlő
 • HDMI-kábel
 • hálózati tápkábel
 • 2 db. AAA elem a távvezérlőhöz
 • antenna a távvezérlő jeleinek vételéhez
 • angol és magyar nyelvű üzembehelyezési útmutatók

Gyártó oldala: link...
Hardver kompatibilitási lista angolul: link...
NMT rövid angol nyelvű kéziköny PDF-ben:
link...
Részletes C-200 angol nyelvű kézikönyv PDF-ben: link...
myiHome médiaszerver Mac OS X-re, Windows-ra, Linux-ra: link...
A termék és az operációs rendszer gyártói fóruma: link...
NMT wiki angolul: link...
EXT fájlrendszer driver Windows alá: link...
Ingyenes NFS-kompatibilitás Windows alá: link...
Androidos távvezérlő alkalmazás: link...
Távvezérlő iPhone-hoz: link...

Kapcsolódó/ajánlott termékek a webshopban:

» Popcorn Hour MN-200 – 802.11n mini PCIe-Wifi kártya

Jelmagyarázat:

igen igen
nem nem
talán opcionális/nincs adat
Diszk-kompatibilitás

igen  2,5"-es merevlemezek fogadása
igen  3,5"-es merevlemezek fogadása
igen  5,25"-es optikai meghajtó fogadása
nem  ATA (IDE) meghajtók kezelése
igen  SATA meghajtók kezelése
nem  SAS meghajtók kezelése
igen  1 lemez fogadása
igen  2 lemez fogadása
nem  3 lemez fogadása
nem  4 lemez fogadása
nem  5 vagy több lemez fogadása


Hálózati tulajdonságok

nem  Wlan 11 Mbit/s (802.11b)
nem  Wlan 54 Mbit/s (802.11g)
nincs adat  Wlan 300 Mbit/s (802.11n)
nem  Wlan 500+ Mbit/s (802.11ac)
igen  Ethernet 100 Mbit/s
igen  Ethernet Gigabit
nem  Ethernet 10Gbit
nem  Wake-on-LAN
igen  Internet rádió vétele
igen  UPNP AV
igen  DLNA
nem  Bluetooth kapcsolat
nem  Bluetooth aptX
nem  Z-Wave
nincs adat  Jumbo frame
igen  Torrent kliens


Audio tulajdonságok

igen  MP3 stream
nincs adat  AAC stream
igen  MP3
igen  AC3
igen  DTS
igen  Dolby Digital Plus
igen  Dolby TrueHD, Dolby Atmos
igen  DTS-HD
igen  MP3
igen  M3U playlist kezelése
igen  PLS playlist kezelése
igen  CUE playlist kezelése
nem  Apple AirPlay kompatibilitás
nem  AAC
igen  OGG/Vorbis
nem  Apple Lossless (ALAC)
igen  FLAC
igen  WAV
nem  DSD
igen  WMA 9
nincs adat  WMA 9 DRM 10
igen  Podcast
nem  FM-rádió
nem  DAB/DAB+ rádió


Videó tulajdonságok

igen  MPEG 1
igen  MPEG 2
igen  DivX
igen  XviD
igen  XviD/DivX 6 HD
igen  WMV 9
igen  WMV 9 HD
igen  H.264
nem  H.265 (HEVC)
igen  Matroska (.mkv)
igen  M2TS (pl. HD videókamerák)
igen  VOB (DVD rip)
igen  TS
igen  ISO fájlba lementett DVD-video lemez
nem  ISO fájlba lementett Blu-ray 3D lemez
igen  Teljes értékű Blu-ray lejátszás
igen  JPEG
igen  TIF
igen  PNG
igen  BMP
igen  GIF
igen  YouTube
igen  SRT feliratok
igen  SUB feliratok
igen  SMI feliratok
igen  SSA feliratok
nem  VXP képjavítás
nem  Imprex 2.0 PQ képjavítás
igen  480p sorfelbontás
igen  720p sorfelbontás
igen  1080i sorfelbontás
igen  1080p sorfelbontás
nem  2160p (4K) sorfelbontás


Kijelző, kezelőgombok, távvezérlés

igen  ID-TAG v1 olvasás
igen  ID-TAG v2 olvasás
nem  Dalszöveg megjelenítése (.lrc)
igen  Album borítójának megjelenítése
igen  Szöveges kijelző (alfanumerikus)
nem  Színes kijelző (grafikus)
igen  Beépített jukebox
nincs adat  Infra távvezérlő
igen  Rádiós távvezérlő
igen  Saját készülékgombok
igen  Billentyűzet csatlakoztatható


Csatlakozók

nem  3,5"-es fülhallgató
igen  Sztereó RCA
nem  5.1-es RCA
nem  7.1-es RCA
nem  Szimmetrikus XLR kimenetek
igen  S-video
nem  HDMI 1.2
igen  HDMI 1.3
nem  HDMI 1.4
nem  HDMI 2.0
igen  Kompozit videó
igen  Komponens videó
nem  Scart csatlakozó
nem  VGA csatlakozó
igen  Toslink (optikai) digitális
igen  Koaxiális digitális
nem  Belső wifi-antenna
nem  Külső wifi-antenna
nem  DVB-T antennabemenet
nem  DVB-C antennabemenet
igen  RJ-45 csatlakozó
nem  Dupla RJ-45 csatlakozó
nem  4 darab RJ-45 csatlakozó
nem  10 Gbites csatlakozó
nem  Dupla 10 Gbites csatlakozó
nem  Belső SATA csatlakozó
nem  Külső eSATA csatlakozó
nem  Külső mini SAS csatlakozó
nem  Thunderbolt csatlakozó
nem  Thunderbolt 2 csatlakozó
nem  Thunderbolt 3 csatlakozó
nem  Bővítőegység-csatlakozó
nem  Thunderbolt csatlakozó
nem  FireWire 400-as csatlakozó
nem  FireWire 800-as csatlakozó
nem  USB 1.x csatlakozó
igen  USB 2.0 csatlakozó
nem  USB 3.0 csatlakozó
nem  USB 3.1 csatlakozó
igen  FAT 16 fájlrendszer kezelése
igen  FAT 32 fájlrendszer kezelése
nem  ExFAT fájlrendszer kezelése
igen  NTFS fájlrendszer kezelése
igen  Ext2/3/4 fájlrendszer kezelése
igen  HFS+ fájlrendszer kezelése
nem  Külső tápegység
igen  Belső tápegység
nem  Dupla (redundáns) belső tápegység
nem  Akkumulátoros üzemeltetés
nem  iPod dock funkció
igen  Előlapi csatlakozók is
nem  SD kártyaolvasó


Szoftvertámogatás

igen  Windows program (gyári) mellékelve
igen  Windows program (nem gyári) elérhető
igen  Windows alatt program nélkül is használható
igen  Mac program (gyári) mellékelve
igen  Mac program (nem gyári) elérhető
igen  Mac alatt program nélkül is használható
igen  Linux program (gyári) mellékelve
igen  Linux program (nem gyári) elérhető
igen  Linux alatt program nélkül is használható
nem  Android használható rajta
igen  Frissíthető firmware

Az alábbi tesztek, hírek ill. tudástár cikkek jelentek meg ezzel a készülékkel vagy márkával kapcsolatban:

Hírek:
» Megtört a jég? [2014-05-26]
» YouTube a TV-n – mobillal vezérelve [2013-07-20]
» Plex kliens a Popcorn Hour lejátszóin [2013-06-26]
» Nem lesz több BD-kompatibilis lejátszó? [2012-09-17]
» Új Popcorn Hour: C-300 [2011-12-11]
» Teljes BD-lejátszás az A-210-en is! [2011-06-01]
» Szerelem 2. látásra: visszatért a YouTube a Popcorn-ra [2010-07-31]

Tesztek:
» AV Fórum [2011-03-04]
» Techline.hu [2010-07-06]
» hwsw.hu [2010-05-21]

Tudástár cikkek:
» Dolby hangformátumok [2015-01-16]
» DTS hangformátumok [2015-01-16]
» CINAVIA másolásvédelem a Blu-ray lemezeken [2014-01-18]
» Teljes és „lite” Blu-ray lejátszás [2011-06-01]

Regisztrált felhasználóként feliratkozhatsz, hogy ennek a terméknek az új híreiről értesítést kapj. Regisztráció itt...
.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu