Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » WWDC – gyorsbeszámoló

WWDC – gyorsbeszámoló

2011. június 6.  21:43
|

A WWDC-n, ma este San Francisco-ban Steve Jobs és csapata bemutatta azt, amire mindenki számított. Meglepetések, „One More Thing” nem volt, kérdés, kellet volna, vagy nem?
Mindenki döntse majd el maga, mi most röviden beszámolunk a legfontosabb bejelentésekről.

A WWDC teljes hosszában, videón itt tekinthető meg.

Mint arra számítani lehetett a mai Keynote három pillérre épült, a Lion-ra, az iOS 5-re és az iCloud-ra. Nézzük sorra, mik voltak a legfontosabb mozzanatok:

 

Steve Jobs at WWDC 2011

 

Mac OS X Lion:
Egy rövid előzetes, és pár adat közlése után bemutatták a Mac OS X Lion 10 legfontosabb tulajdonságát, úgymint a Multi Touch gesztúrákat, teljes képernyős alkalmazásokat, Mission Control-t, Resume-ot, Launchpad-ot és még sorolhatnánk, bár legtöbbünknek ezek a nevek nem mondanának túl sokat. Az OS X Lion megjelenése júliusban várható, és a bejelentés szerint csak a Mac App Store-ból vásárolható meg, nem egészen 30 USD-ért, az összes számítógépünkre.

A Mac OS X Lion egy-egy tulajdonságáról már korábban beszámoltunk, illetve a megjelenéséig is folytatjuk ezek bemutatását.

 

Mac OS X Lion WWDC 2011

 

iOS5:
A mobileszközök operációs rendszerének bejelentését is temérdek szám és statisztikai adat közlésével kezdték, majd itt is a legfontosabb 10 tulajdonságot mutatták be. Ezek közé tartozik a Notification Center (ki ne emlékezne a hétvégi Peter Hajas hírre, amelyből sejteni lehetett, hogy ezen dolgozik a cupertinoi gyártó), Newsstand, Twitter, Safari újdonságok, és sok további érdekesség, mint a vezeték mentes szinkronizálás, a fényképező alkalmazás továbbfejlesztése. Ezeket hamarosan ugyancsak tesztelni fogjuk! Minden várakozás és híresztelés ellenére újabb iPhone-ról nem beszéltek.
Az iOS 5 megjelenése ősszel várható, elképzelhető, hogy az iPhone 4 utódjával. Az új operációs rendszer támogatni fogja (a korábbi hírekkel ellentétben) az iPhone 3gS-t is.

 

iOS5 WWDC 2011

 

iCloud:
Az iCloud volt szerintem az este egyik legérdekesebb témája, ahol is kiderült, hogy magát az alap-szolgáltatást 3 fő alkalmazás jelenti, úgymint a levelezés (@me.com-os címmel), a naptár és a névjegyalbum, hasonlóan a mobileme-hez, azzal ellentétben viszont ingyen.
Ezen felül elérhetőek lesznek a mobil iWork alkalmazások dokumentumai is a felhőből (Keynote, Pages, Numbers), az automatikus alkalmazás szinkronizálás, fénykép feltöltés, és talán a legérdekesebb a zenei szolgáltatás, ahol lényegében csak egy alkalommal kell megvásárolnunk kedvenc zenénket de azt is, mint az alkalmazásainkat, az összes eszközünkön letölthetjük és hallgathatjuk.

Természetesen a következő napokban, ahogy a részletek letisztulnak folyamatosan informálunk Titeket erről is.

 

iCloud WWDC 2011

 

Lényegében sok újdonság, de igazi durranás nélkül. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a hardverek a háttérben, szépen csendben ne frissülnének, mégis valahogy hiányérzetünk van, vagy csak nem fogtuk még fel a bemutatottak fontosságát, jelentősségét.

Érdekességkép a Keynote alatt mint az Apple Developer oldalakat, mint a MobileMe felületet lezárta az Apple, sőt aki az este frissíteni szeretne iOS eszközén, észreveszi az új fülecskét a már megvásárolt alkalmazásairól…

 

MobileMe

 

Apple Developer


Címkék:   Apple   Steve Jobs   iOS 5   Mac OS X Lion   iCloud   Apple Developer   MobileMe  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu