Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » Újdonságok a WWDC-n: iOS 6

Újdonságok a WWDC-n: iOS 6

2012. június 14.  1:36
|

Bár csak valamikor ősszel jelenik meg – talán az új iPhone-nal egyidőben –, nem hagyhatta ki az Apple az alkalmat, hogy a fejlesztőket is motiválja a készülő iOS 6-os legnagyobb dobásainak látványos demonstrálásával. Valóban impozáns újdonságokról értesülhettünk, amelyek ráadásul az iPhone 3S-től az új iPad-ig valamennyi iOS eszközön használhatóak lesznek...

Tíz témakör köré csoportosították a hétfői bemutatón az Apple mobil oprendszerének újdonságait:

Szaladjunk végig a fentieken, és látni fogjuk, megéri őszig várni a frissítésre! Továbbra sem kétséges, hogy az Apple joggal nevezheti ezután is az iOS-t a világ legfejlettebb, mobil készülékeken futó operációs rendszerének.

Térképek. Világos, hogy ma már nem engedheti meg magának az Apple, hogy a konkurens rendszer tulajdonosának térképmegoldását használja, még ha nehéz is elképzelni, hogy a remek Google Maps mellé lehet, vagy legalábbis érdemes valami hasonlót fejleszteni. Látva az előzetest, beláthatjuk, hogy lehet és érdemes. Az iOS 6-ban az Apple lecseréli a Google Maps alkalmazást a saját megoldására:

 

Egyrészt kapunk ezentúl egy komplett navigációs rendszert, amely hangutasításokkal és látványos 3D-s megjelenítéssel segíti a közlekedést, nem csak egy 2D-s útvonaltervezőt, mint korábban. Az összes térkép vektorgrafikus, így a feliratok és az útvonalak is tökéletesen élesek bármilyen nagyítás mellett, főleg ha retina display-en nézzük majd azokat. Akadásmentesen forgatható tetszés szerint még 3D-s megjelenítés melett is a térkép. Ráadásul az online kapcsolaton keresztül a navigáció figyelembe veszi az aktuális útlezárásokat, baleseteket és forgalmi dugókat is, ennek megfelelően figyelmeztet és ajánl fel alternatívákat. Hogy ez mondjuk Magyarországon hogyan (mikor) fog működni, most még kérdés...

A térképalkalmazás látványos funkciója a „körberepülés”, amikor egy érdekes városrész vagy épület vehető alaposabban szemügyre a levegőből. Scott Forstall a bemutatón megforgatta a fenti képen látható felhőkarcolókat, kihangsúlyozva, hogy nem előre elkészített fotókból álló mozit látunk, hanem valós időben kalkulált számítógépes 3D-s modellt! Hasonlóan megmutatta mindezt a Sydney-i operaházzal is... Bár számomra hihetetlen, hogy egy ilyen bonyolultságú térbeli modellt ilyen sebességgel egy mobil eszköz képes lenne renderelni (bár állítólag az iPhone4-en nem is fog működni, csak a 4S-től), bízok benne, hogy jól értettem a működését. Természetesen nem az egész világ, de még csak nem is a teljes USA nézhető meg ilyen részletességgel, de várhatóan egyre több szép és érdekes helyszín lesz hasonlóan lemodellezve a jövőben.

Siri, az egyre okosabb „fülelő” titkárnő. Az iOS 5-tel érkezett beszédfelismerő, és élő szóval válaszoló mesterséges intelligencia tovább okosodik az újabb szoftverben (a kétmagos A5 chip kell sajnos a futtatásához, így régebbi készülékeken ezután sem használható). Ráadásul nem csak az iPhone 4S-en, de már az új iPad-en is segít majd nekünk. Illetve azoknak akik beszélik és értik a Siri által ismert immár 15 nyelvet, nyelvjárást (korábban csak négyet „beszélt”). Siri eddig az alábbiakra volt képes az iOS 5-ben: hangutasításaink alapján üzeneteket köldött, telefonhívást indított, eseményeket írt a naptárunkba, érdekes pontokat (pl. éttermeket, üzleteket) talált a térképen az igényünk alapján és akár útvonalakat is ajánlott azok eléréséhez, figyelte a GPS pozíciónk alapján, hogy otthon vagyunk-e, vagy éppen a munkahelyen, és ennek megfelően figyelmeztetett fontos teendőkre, vagy épp szorgalmasan jegyzetelte amit mondunk. Mindehhez a szükséges tudást az Apple speciális adatbázisából nyerte, így állandó netkapcsolatra volt (és lesz ezentúl is) szüksége. Az iOS 6-tal azonban már az alábbiakat is tudni fogja – ráadásul fizetésemelést sem kér mindezekért:

  • Az amerikai profi baseball, kosárlabda, amerikai foci, futball és jégkorong ligák mérkőzéseinek eredményeit (akár a pillanatnyit is az éppen zajlók esetében), a leendő meccsek időpontját, a bajnokságok állását, a csapatok eddigi trófeáit és a játékosok statisztikáit, adatait is ismeri.
  • Járatos a mozik terén is. Tudja, hol és mit játszanak éppen, megmutatja a filmek előzeteseit, adatait, az esetleges elnyert díjakkal is tisztában van. De megkérdezhetjük tőle az is, hogy kedvenc színészünk melyik új film(ek)ben szerepel éppen.
  • Jobban elmélyedt a gasztronómiában is. Ezentúl ár, helyszín, terasz vagy csak zárttéri helyiségek, vagy ételfajták alapján elmondott igényeinket is érti. Nem csak az ajánlott étterem helyét mutatja meg, de fotókat és értékelést is a helyről, ráadásul – ha az adott étteremnek van ilyen szolgáltatása – asztalt is foglal nekünk, ha megkérjük.
  • Facebook és Twitter oldalunkat is rábízhatjuk. Elküldi kommentjeinket, frissíti a státuszunkat.
  • Tetszőleges alkalmazást is képes indítani a mobilra telepítettek közül.

Számos autógyártóval működik együtt az Apple annak érdekében, hogy még idén megjelenjen a Sirit aktiváló gomb több gépkocsi kormányán, így a telefon érintése nélkül, folyamatosan az úton tartva a szemünket tényleg csak a hangunkkal és fülünkkel használható majd ez a funkció vezetés közben. Bár mindez remekül hangzik, és úgy is működik, sajnos még egy ideig nem valószínű, hogy hazai viszonyok között hasznát tudjuk venni, hiszen sem magyarul nem ért, sem az NB I. eredményeit nem ismeri, sőt nem javasol pl. Debrecenben éttermet sem :(

Facebook-integráció. Számos alkalmazásból (pl. Kamera, Fotók) közvetlenül posztolhatunk képeket, a térképről megoszthatjuk aktuális pozíciónkat, vagy éppen a Game Center-ből azonnal elküldhetjük a játékban elért új csúcspontszámunkat a Facebook oldalunkra. Mindezt akár Sirire is bízhatjuk persze, ha kezeink foglaltak:

 

A naptárunk szinkronizálódik a Facebook eseményeinkkel is (így pl. ismerőseink születésnapját sem felejthetjük el többé), a Címtárban pedig megjelennek automatikusan a Facebookos barátaink adatai is (azaz ha pl. valamelyikük megváltoztatja a telefonszámát, nálunk azonnal az aktuális lesz a telefonkönyvünkben is). Az App Store-ban és az iTunes boltban megjelenik a Like gomb, így bármely programot, zenét, filmet lájkolhatjuk.

Megosztott diavetítés. Bármely képünket egyetlen kattintással kijelölhetjük megosztásra, majd kiválasztható, kinek is legyen elküldve. Az iOS 6 alatt, vagy a Mountain Lion-ban iCloud-ot használó ismerőseinknél közvetlenül az ő Photos, vagy iPhoto alkalmazásukban jelenik meg a küldött kép! Ha diavetítést (több képet) osztanak meg velünk meg (akár wifin, akár mobilneten lehetséges, mérete nem számít), akkor azt akár az Apple TV-re is küldhetjük, így azonnal a tévénken látjuk az ismerősök diashowját:

Ha nem Apple-t használónak küldjük a képeket (miért barátkozunk ilyenekkel? :), akkor ők egy héköznapi webböngészőben (persze Mac-en is működik így) meg tudják jeleníteni azokat. A képeket fogadók kommentelhetik, vagy akár lájkolhatják is a megosztott fotóinkat saját alkalmazásukon belül.

Passbook. Vélhetően a leggyorsabban bővülő szolgáltatáskínálat ehhez a funkcióhoz fog majd kapcsolódni. Belépőjegyek, mozijegyek, kedvezménykuponok, törzsvásárlói kártyák, stb. egy helyen, igen elegánsan tálalva. Az online frissítésnek köszönhetően megnézhetjük, mely helyekre szólnak a koncertjegyeink, mikor jár le egy kedvezményre jogosító kártya, vagy éppen mikor hosszabbítják meg az akciót, ha repülőjegyünknél megváltozik a beszállókapu, vagy késik a járat, azonnal látjuk ezt is ebben az alkalmazásban, de akár a zárképernyőn is. Ahogy egyre több szolgáltató készíti el majd a saját iOS-es kártyáját, úgy kell egyre kevesebb valódi kártyát, kupont keresgélnünk a zsebeinkben, pénztárcánkban. Akár a komplett jegy is lehet ilyen módon elektronikus, pl. egy QR-kódot megjelenítve a telefonunk képernyőjén, azt szkenneli le a beléptető rendszer.

FaceTime. Ezentúl mobilneten keresztül is használható (de csak az iPhone 4S és új iPad 3 esetében), és az iPad-en is fogadhatunk hívást, amely az iPhone-os mobilszámunkra lett indítva. Így mindegy, hogy a telefon, vagy a tablet közelében vagyunk, a nekünk szóló FaceTime hívás meg fog találni minket.

Telefon. Mostantól, ha elutasítunk egy bejövő hívást, többféle opcióval tehetjük ezt meg. Küldhetünk egy SMS-t, vagy másmilyen üzenetet, készíthetünk azonnali emlékeztetőt a visszahívással kapcsolatban (ráadásul olyan időzítéssel is, mint pl. a „ha hazaértem”, amely a földrajzi helyzetünk alapján aktiválódik majd). Átkapcsolhatunk „ne zavarj” üzemmódba, amikor csak a kivétellistánkon szereplő ismerőseinktől érkező hívásokat jelzi a telefon. De az is beállítható, hogy ha valaki kitartóan hív minket (pl. kétszer is próbálkozik 3 percen belül), akkor az adott hívást tekintse az iPhone sürgősnek, és mégis jelezze.

Mail. Apró változásokkal okosodik a levelezőkliens. Újra lett tervezve a kezelőfelület a könnyebb levélírás és -olvasás érdekében. Definiálható egy VIP-lista is, így egy új virtuális postaládában külön láthatjuk a számunkra fontos feladóktól érkezett leveleinket. Ez a lista az iCloud-on keresztül szinkronizálódik minden eszközünkre, így az asztali gépeinken és a mobilokon is egységes lesz állandóan. Az új levelek levételéhez elegendő lesz lehuzni az ujjunkat a képernyőn. A fotók, képek beszúrása akár a levelünk szövegébe is egyszerűbb lesz mint eddig volt.

Safari. Az iCloud-on keresztül szinkronizált Tabok lehetővé teszik hogy amint átváltunk mondjuk a laptopunkról az iPhone-on futó Safarira, azonnal azokat a weboldalakat látjuk megnyitva, amiket a számítógépen nyitva hagytunk. A Reading List-ben nem csak a kijelölt linkeket képes elmenteni a program, de akár a teljes weboldalt is letölti, így azt akkor is olvashatjuk később, ha éppen nincs netkapcsolatunk. Képek, videók feltöltése bizonyos oldalakra, mint pl. az eBay egyszerűsödik, nem kell kilépnünk a Safariból, azon belül készíthetünk felvételt, vagy választhatunk a sorozatképeink közül.

Az iPhone, vagy az iPad fekvő helyzetbe forgatásával, majd a kijelzőre kattintva, teljesképernyős módban jelennek meg a weboldalak, eltűnnek a böngésző menüi, címsora, stb.

Hozzáférhetőség. Sokat fejlődik a mozgásban, látásban, vagy hallásban korlátozottak segítése is az iOS 6-ban, illetve megjelennek olyan funkciók, melyek pl. az oktatásban hasznosak. Az úgynevezett „felügyelt elérés” módban lehetőség van a HOME gomb, vagy a képernyő bizonyos részei érintésérzékelésének letiltására, így pl. a gyerekek véletlenül sem tudnak kilépni az adott alkalmazásból, csak azzal használhatják az iPad-et. Hasonlóan jól használható majd ez a funkció egy múzeumban, vagy üzletben, ahol információs táblaként használnák az iPad-eket. A látáskorlátozottak számára kifejlesztett hangos képernyőolvasó, a VoiceOver integrálódot a térképalkalmazásba is, valamint az AssistiveTouch és Zoom funkciókhoz. Az Apple már dolgozik több gyártóval is a kifejezeten az iPhone-hoz készülő hallásjavító eszközök kifejlesztésén.

A fentebb kiemelt témakörökön kívül még néhány izgalmas funkciót ismertet röviden az Apple iOS 6-ról szóló bemutatóoldala:

  • Ha elveszíted mondjuk az iPhone-odat, az iCloud ekkor is segíthet (Find My Mac). Távolról azonnal zárolható a telefon egy négyjegyű kóddal, és egy üzenet küldhető az aktuális teleonszámunkkal, amelyet a zárképernyőről is képes hívni telefonunk megtalálója, de mást nem tud kezdeni a készülékkel.
  • Azon ismerősöket, akik megosztották velünk a pozíciójukat, a Find My Friend (barátok keresése) alkalmazás képes megjeleníteni a térképen, így bármikor megnézhetjük, kivel tudnánk találkozni könnyedén. De akár arra is használható ez a funkció, hogy nyomon kövessük pl. gyermekeinket.
  • Új dizájnt kapott az App Store, az iTunes bolt és az iBookstore is. Az iCloud-on keresztül szinkronizálódik, mely termékeket nézegettük korábban ezen áruházakban.
  • Számos fejlesztés a kínai nyelvterületre, illetve a népszerű kínai közösségi oldalakhoz, képmegosztókhoz, emailszolgáltatásokhoz.

Bizonyosak lehetünk benne, hogy őszig, az iOS 6 megjelenéséig még több újítás is bekerül a rendszerbe, bár már csak a fentiek miatt is kötelező lenne az frissítés minden iPad 2, új iPad (iPad 3), iPod touch 4G, iPhone 4/4S és iPhone 3GS felhasználó számára!

(folytatás következik)


Címkék:   Apple   iOS   iPhone   iPad   iPod touch   Siri   Facebook   Twitter   Passbook   Safari   Mail   FaceTime  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu