Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » Új hálózati lejátszó a Marantztól

Új hálózati lejátszó a Marantztól

2014. május 16.  13:49
|

Manapság már a legnevesebb hifi berendezéseket gyártó márkák sem engedhetik meg maguknak, hogy ne vegyenek tudomást arról, hogy igencsak átalakult az otthoni zenehallgatás és házimozi. Köszönhető mindez az online zene- és filmletöltések, az egyre olcsóbb és nagyobb kapacitású tárolást biztosító merevlemezeknek – és persze a NAS-oknak. A Marantz most bejelentett legújabb hálózati lejátszója azonban külső DAC-ként is használható.

Azt gondoljuk, a Marantz márkát nem igen kell bemutatni az igényes zenehallgatás megszállottjainak. Immár 62 éve, hogy Saul Marantz New Yorkban nem volt elégedett az akkor kapható hagyományos vinyl lemezjátszók minőségével, és úgy döntött, hogy saját erősítőt épít. Termékei annyira sikeresek lettek, hogy 1964-ben cégét örömmel vásárolta fel a Superscope, amely 1987-ben adta tovább a Marantz-ot a Dynascan Corporation-nek (ma a főleg radardetektorairól ismert Cobra Electronics Corp.). 3 évvel később, 1990-ben – épp a CD-lemez megjelenése előtt – a Philipsé lett a márka, és úttörő szerepet vállalt a minőségi CD-lejátszók megalkotásában.

2001-ben a Marantz japán leányvállalata megvásárolta a teljes brandet a Philipstől; így lett egy amerikai, majd holland márka végül(?) japán. A szintén japán DENON-nal 2002-ben egyesülve létrejött a D&M Holdings, amelynek még ugyanabban az évben része lett a Boston Acoustics is.

Visszatérve azonban a hálózati zenelejátszáshoz: a DENON korábban, de a vállalaton belül a magasabb kategóriát képviselő Marantz csak 2013 tavaszán jelent meg első hálózati lejátszójával, az NA-11S1-gyel:

 

 

Ahogy várható volt a Marantztól, ez a modell a high-end felhasználókat célozta meg (szimmetrikus XLR kimenetek, USB/optikai/koax csatlakozóval rendelkező DAC-üzemmód és 750 ezer forint feletti árcédula). 2014. május 14-én azonban bejelentették az őszre ígért kistestvért NA8005 néven, amely – a jelenlegi forintárfolyam mellett – gyakorlatilag fél áron, várhatóan 370 ezer forintért lesz kapható nálunk.

Eindhoven, 2014. május 14. – A Marantz, mint a fejlett audio technológiák világszerte elismert és vezető cége, a mai digitális vásárlók számára újra bővíti a zenei horizontot, és büszkén mutatja be új NA8005 Network Audio Player és DAC (Digitál-analóg konverter) készülékét. Az elismert referencia osztályú NA-11S1 alapjaira épülve, az NA8005 egy új szintjét kínálja a magas színvonalú zenei reprodukciónak a mai igényes, mégis árérzékeny audiofil tábor számára.

 

 

Bár XLR-csatlakozót nem találunk majd a hátlapon, szolgáltatások terén gyakorlatilag nem kevesebb a kisebb Marantz hálózati zenelejátszó sem, mint elődje. A zene forrása lehet USB-n csatlakoztatott háttértár (ide értve a mobilokat, tableteket is), DLNA-szerver (számítógépen, NAS-on, másik médialejátszón), internetrádió, AirPlay eszközökre streamelő Apple mobil vagy Mac számítógép is. Az NA8005 is használható külső DAC-módban, amikor pl. CD/SACD-lejátszónk optikai vagy koax kimenetét, illetve számítógépünk USB-kimenetét csatlakoztatjuk rá, mintegy hangkártyaként, digitál-analóg konverterként használva őt analóg erősítőink vagy fejhallgató számára.

Ahogy mostanában „illik”, a Spotify online zeneszolgáltatás is megtalálható a források között. Ez az aktuális lejátszókon annyit jelent, hogy az eszköz képes csatlakozni Spotify Premium fiókunkhoz, erről részletesebben a REVO rádiókkal kapcsolatosan írtunk már többször, pl. EZEN hírünkben is.

Megjelenésében sem marad el a high-end modelltől, ahhoz hasonlóan fekete és arany-ezüst színben lesz kapható tekintélyes, több mint 7 kg-os tömeggel:

 

Az NA8005 is hibátlanul kezeli a veszteségmentes formátumokat, így FLAC, WAV és ALAC (Apple) fájlok akár szünet nélkül (gapless playback) is lejátszhatóak, még 24 bites felbontás és 192 kHz-es mintavételezés mellett is! Sőt, az SACD-lemezekről származó DSD zenéket (2,8 és 5,6 MHz-en is) megszólaltatja az új Marantz akár hálózaton keresztül is, de persze DAC-jának bemenetére is csatlakoztatható egy SACD-lejátszó (pl. a kifejezetten mellé ajánlott SA8005). A Marantz PM8005-ös, kétszer 75 wattos, teljesen diszkrét elemekből épített erősítőt javasolja az NA8005 mellé.

 

 

Természetesen, mivel hálózati lejátszóról van szó, a távvezérlése is működik hálózaton keresztül: a Marantz Remote alkalmazás Androidon és iOS-en is ingyenesen elérhető. Ahogy a hátlapon látszik, RS232-porton keresztül is történhet a távirányítás, ha nagyobb rendszerekhez kapcsolnánk a lejátszót.

A Marantz NA8005 hazai megjelenése után felkerül majd aktuális zenelejátszó-kínálatunkba: link...


Címkék:   Marantz   zenelejátszó   AirPlay   DLNA   NAS   DAC   Spotify   SACD   DSD   FLAC  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu