Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » Szerverre van szükségem, melyiket válasszam? ̵...

Szerverre van szükségem, melyiket válasszam? – Levelezés Synology-val

2011. szeptember 14.  10:34
|

Nem is olyan rég megnéztük, hogy milyen szempontok alapján gondolkozzunk,  ha szerver beszerzését tervezzük, legalábbis ami a költségeket illeti. Most megnézzük, hogy a Synology NAS-ok mennyire felelnének meg elvárásainknak, ha a levelezésünket szeretnénk központilag tárolni.

Először is felmerül a kérdés, miért szükséges a levelek központi tárolására, illetve milyen egyéb előnyökkel járhat, ha levelező szerverrel rendelkezünk.

  • Első körben az adatbiztonság miatt érdemes mellette döntenünk, hisz ha meghibásodik számítógépünk, esetleg ellopják, és nincs, vagy már régebbi a mentésünk sok fontos levelünk veszhet kárba.
  • A második legfontosabb indok általában az szokott lenni, hogy szeretnénk leveleinket helyszíntől függetlenül is, akár több készülékről elérni. Igaz, manapság a legtöbb szolgáltatóval ez is megoldható, a megfelelő protokollok használatával.
  • A többi indok közé tartozik cégek esetében a könnyű helyettesítés, adatbiztonsági szempontok, a privát levelezés visszaszorítása, a szolgáltatók tárhely illetve melléklet méret korlátozásának kiváltása, olcsó fenntartás, de a különböző indokokat akár napestig is sorolhatnánk, legtöbb esetben itt már az adott helyzet, környezet határozza meg ezeket.

Mac-es környezetben ugyanannyi lehetőségünk van, mintha egy homogén Windows-os környezetben dolgoznánk, így a továbbiak nem csak Mac felhasználóknak lehet hasznos.

A Synology NAS-ok tagadhatatlan előnye, hogy nem feltétlenül kell informatikusnak lennie az embernek, ha ki szeretné használni az eszköz által nyújtott lehetőségeket. Valamennyi alap tudásra mindenkép szükség van a beállításokhoz, de mind emellett a magyar nyelvű, egyre jobb súgó is segítséget nyújt a megfelelő beállításokban.

A levelezés beállításához először is a csomag kezelési központból telepítenünk kell a Mail Station csomagot, majd ha ez megvan, akkor a Futtatás-ra kattintva el kell ezt indítanunk.

 


Csomagkezelési központ - SynologyA Synology csomagkezelési központjának köszönhetően a kiegészítő alkalmazások telepítése igen egyszerű

 

Ezután a Vezérlőpult – Levélkiszolgáló ikonra kattintva beléphetünk beállításai közé. Itt engedélyezzük az SMTP-t (hogy tudjon levelező szerveverünk E-Maileket fogadni), illetve be kell állítanunk levelezési tartományunkat is. Mivel a Synology jelenleg csak egy levelezési tartományt támogat, csak az erre kapott leveleket tudjuk SMTP-n keresztül fogadni. De itt adhatjuk meg azt is, hogy maximum mekkora leveleket fogadjon szerverünk, illetve hogy egy alap spam szűrést végezzen e.

 

SMTP beállítások - Synology
Levelezésünk alapbeállításai

 

A következő fülön találunk olyan speciális beállításokat mint a POP3-as levél fogadást, illetve az IMAP protokoll engedélyezését.

A POP3 / IMAP levélfogadás abban az esetben lehet számunkra fontos, ha a szerverről szeretnénk ezeken a protokollokon keresztül egy levelező alkalmazással lekérdezni leveleinket.

 

Levélfogadási beállítások - Synology
Hogy fogadhatnak leveleket felhasználóink

 

Az SMTP protokol, mit érdemes tudni?
Az SMTP egy viszonylag egyszerű, szöveg alapú protokoll, amelynél egy vagy több címzettje is lehet a levélnek. Az SMTP a 25-ös portot használja, így a tűzfalon, routeren ezt a portot kell levelező szerverünk IP címére átirányítanunk. A protokoll használatához (illetve a levelek fogadásához) elengedhetetlen, hogy a levelezési tartomány nevünk Mail eXchange (MX) rekordját a szolgáltató a publikus IP címünkre irányítsa, így értelemszerűen főleg FIX IP cím használatával ajánlott használni.

IMAP / POP3 protokollok, mit érdemes tudni?
Az IMAP és a POP3 protokollok között lényegében egy fontos különbség van. Amíg a POP3-as lekérdezés során a levelek letöltődnek, és ezáltal törlődnek a szerverről, addig az IMAP protokollt használva azok a szerveren maradnak, illetve amennyiben változtatunk rajtuk, az a változás is tárolódik a szerveren. IMAP-ot érdemes használni, amennyiben fontos az adatbiztonság, több készüléket használunk, vagy egy fiókhoz akár több felhasználó is hozzáférhet.

 

Nos, ha ezekkel a beállításokkal megvagyunk már csak a felhasználók létrehozása, vagy a már létrehozott felhasználók esetében az E-Mail címek módosítása. Arra ügyeljünk, hogy az ékezetes betűket kerüljük, belépésnél gondot jelenthet!

 

Felhasználói beállítások - Synology
A felhasználóknál állítsuk be E-Mail címünket, amelyet a NAS-on fognak elérni

 

Ezek után bejelentkezhetünk a levelezésünk webes felületére, amelyet a http://nas.ip.címe/mail címen érhető el. Amennyiben szeretnénk engedélyezni, hogy a felhasználóink fogadhassanak POP3-as leveleket egyéb szolgáltatói fiókjukról, ezt a web mail felületre rendszergazdai jogosultsággal belépve, az adminisztrátori beállítások / POP3 kiszolgáló beállításai között lehet engedélyezni. Figyelem, ez a beállítás az összes felhasználónkra érvényes lesz!

 

POP3 lekérdezés - Synology
Előnye, hogy mindent egy helyen érünk el...

 

Tehát a fenti beállításokat elvégezve a web-es felülettel akár az egyszerűbb levelező alkalmazásokat is kiválthatjuk, illetve a router / tűzfal megfelelő beállítása mellett leveleinket az interneten keresztül kívülről is elérhetjük. Lényegében azokat a szolgáltatásokat, amire egy kisvállalatnak, vagy egy SOHO-nak szüksége van, bőven kielégíti. Persze vannak apróbb hiányosságok is, mint például az, hogy csak egy levelezési tartományt képes kezelni. Elnézve az utóbbi hónapok fejlődését a Synology háza táján, nem félünk tőle, hogy nem kerülnek be újabb, hasznos funkciók a közel jövőben. Egy Exchange szervert nem képes kiváltani, de sem árban, sem szolgáltatásokban nem is az a gyártó célja, hogy a Microsoft-al versenyezzen.


Címkék:   Synology   NAS   Mail Station   Levelező szerver   Exchange   Microsoft   SMTP   POP3   IMAP   Csomagkezelési központ  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu