Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » Sonos PLAYBASE – válasz a HEOS Bar-ra

Sonos PLAYBASE – válasz a HEOS Bar-ra

2017. március 23.  23:19
|

Az előző hírünkben bemutatott új HEOS Bar már a második hangprojektor a Denon zenelejátszó családjában. A most bejelentett Sonos PLAYBASE szintén a második próbálkozás a legnagyobb konkurenstől, vélhetően válaszként a Bar-ra. A Sonos újdonsága a HEOS gondolatmenetét követi: érdemes készíteni egy komolyabb méretű és teljesítményű hangprojektort is, amit falra már nem lehet szerelni ugyan, de a TV előtt egy asztalon jól mutat. És főleg jól szól!

A Sonos PLAYBASE – hogy a neve is utal rá – azonban már a TV talpazataként is használható, hiszen 35 kg-os teherbírásának és kb. 72×38 cm-es felületének köszönhetően valóban rátehetünk nagyjából bármilyen modern tévét. Tekintélyes, 8,6 kg-os tömege már egy profi hangfalnak is becsületére vállna. Nem ok nélküliek ezek a számok, hiszen a PLAYBASE-ben 10 darab D-osztályú digitális erősítő hajt meg 10 darab hangszórót (6 középsugárzó, 3 csipogó és 1 mélynyomó), amelyek már önmagukban is igénylik a helyet és súlyosak. Gyakorlatilag tehát egy sztereó hangfalpárt, egy centersugárzót és egy mélynyomót foglal egybe a PLAYBASE, azaz 3.1-es hangrendszerként tekinthetünk rá – a több éves fejlesztés eredményeképpen:

 

 

A HEOS ezt a felállást az új Bar és Subwoofer párossal oldotta meg, amelyről azt valószínűsítjük, hogy a mély hangok terén vélhetően jobban teljesít, mint a Sonos újdonsága, illetve nem biztos, hogy szép mély hangokat kapunk bármely szekrényen (tehát nem a padlón) lévő hangszóróból a bútor több-kevesebb rezonanciája miatt. Hasonló okokból, a Sonos azt javasolja, hogy ne helyezzünk 2,3 kg-nál könnyebb tárgyakat a PLAYBASE tetejére, mert azok várhatóan le fognak „repülni” onnan, pontosabban a rezgések mozgatni fogják őket.

Természetesen, a Sonos PLAYBASE is bővíthető bármely Sonos PLAY lejátszópárral 5.1-es rendszerré (sőt, a Sonos SUB-bal együtt is használható, ha még komolyabb mély hangokra van szükségünk), ezen a téren nem marad el a HEOS-tól. Bemenetek és funkciók terén viszont igen! Az ethernet-csatlakozó mellett itt is van természetesen wifi, viszont csak 2,4 GHz-es 802.11b/g sebességű, azaz egy n-es hálózatot is lelassít. Bár alapvetően a Sonos lejátszók saját, zárt wifi-hálózaton kommunikálnak, így nem feltétlenül probléma a lassabb sebesség. Gyorsabbra már csak azért sincs szükség, mert ellentétben a HEOS-szal, a Sonos lejátszói még mindig nem játszanak le 24-bites zenefájlokat, csak 16-biteseket :(

A TV hangja a PLAYBASE esetében csak optikai kábelen keresztül küldhető át a hangprojektorra, és csak PCM sztereó és Dolby Digital hangsávokat képes feldolgozni. Itt komoly hátrányban van a HDMI 2.0-ás HEOS Bar-ral szemben, amely gyakorlatilag minden 5.1/7.1-es hangsávval (Dolby Digital, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, DTS és DTS-HD Master Audio) is megbirkózik, így nem csak a TV-műsor, de akár egy Blu-ray- vagy médialejátszó, játékkonzol, stb. erősítőjeként is használható.

A PLAYBASE – mint a többi Sonos zenelejátszó – fehér és fekete színben is kapható lesz, amerikai ára 699 USD, pont annyi, amennyi a már rég óta kapható PLAYBAR-é. Ez alapján a hazai bruttó árak is egyformák lehetnek, azaz 259 990 Ft-ba kerülhet az új Sonos hangprojektor..

A PLAYBASE – csak úgy, mint minden aktuális Sonos lejátszó – hangja az adott szoba akusztikájához igazítható, kalibrálható a gyártó saját Trueplay szoftverével, és egy azt futtató iOS eszköz segítségével.

A Sonos amerikai weboldalán a PLAYBASE várhatóan április 4-től rendelhető, remélhetőleg pár héten belül a magyarországi forgalmazóknál – így nálunk is – rendelhetővé válik.

A Sonos PLAYBASE gyártói weboldala: link...


Címkék:   Sonos   Denon   HEOS   PLAYBAR   HEOS Bar   hangprojektor   TV   zenelejátszó  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu