Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » Sonos One: Amazon Alexa „beépítve”

Sonos One: Amazon Alexa „beépítve”

2017. október 5.  7:15
|

Október végén újabb lejátszóval bővül a Sonos kínálata. A One néven érkező újdonság árban és méreteiben tökéletesen, külsejében szinte teljesen megegyezik a PLAY:1 modellel. Vélhetően – a szintén csipogó+mélyközép hangszóróknak köszönhetően – hangzásban is egyforma lesz a két legkisebb Sonos, de a One mikrofont, ráadásul 6 darabot is tartalmaz! És ezek az Amazon Alexa néven már jól ismert digitális asszisztensének füléhez csatlakoznak...

Bár ez a hír egy Sonos termékről szól, érdemes egy kis kitérővel kezdeni az Amazon Alexáról. A nemzetközi webáruház-óriás, az amerikai Amazon saját fejlesztése az Alexa névre keresztelt mesterséges intelligencia. Alexa a Google Asszisztense, a Microsoft Cortana-ja ls az Apple Siri-je ellen indul harcba azon felhasználók kegyeiért, akik billentyűzet és távvezérlők helyett normális emberi beszéddel szeretnének kérdezni a számítógépüktől, mobiljuktól, és a kérdésekre emberszerűen elmondott válaszokat várnak el (egyelőre magyarul még egyik szolgáltatás sem működik). Az általunk elmondottakat digitalizáló, mikrofonnal ellátott készülék (pl. a mobiltelefonunk) az adott digitális asszisztens szolgáltatás szerverére az internetkapcsolatunkon keresztül továbbítja kérdésünket, annak értelmezése, feldolgozása tehát valahol messze, egy nagyon komoly számítási kapacitással bíró számítógépen történik. A válasz is ott lesz emberi mondatokká alakítva, majd visszaérkezik a mi készülékünkre, és megszólal annak hangszóróján.

Az Amazon Cortana intelligenciája és a mögötte álló adatbázisai többféle eszközzel is elérhetőek, amelyek mind az Amazon saját termékei. Cortana képességei különböző skill-ekkel bővíthetőek, ezekre mint egy szoftver plugin-jeire érdemes gondolnunk, egy-egy témakörhöz, szolgáltatáshoz vagy hardverhez fejlesztik őket, egyre több eszközzel téve kompatibilissé a virtuális asszisztens hölgyet. A Sonos – tekintve, hogy világszerte ismert és népszerű hálózati zenelejátszóról van szó – már eddig is vezérelhető volt az Alexával, a Sonos skill telepítése után:

 

 

Az október 24-n érkező Sonos One lejátszó valódi újdonsága az Alexa-integráció. Nincs szükség tehát semmilyen más hardveres eszközre (pl. Amazon Echo család), mert a One-ba épített 6 darab mikrofon és természetesen az Alexa szerverével való állandó kapcsolat helyettesíti azokat. A One nem csak zenél, de közben is állandóan „hallgatózik”, és a neki (Alexának) szóló utasításokat felismerve (pl. „Alexa, játszál valami Beatles számot a konyhában!”) eleget tesz kéréseinknek. Természetesen nem csak a Sonos lejátszóink kezelésében segíti, de minden mást is kérhetünk tőle, amit Alexától bármely Amazon eszközön, így akár okosotthonunk teljes vezérlése is hangutasításokkal megoldható. De amíg nincs más kompatibilis eszközünk, mint a Sonos lejátszóink, addig is kérdezhetjük Alexát az időjárásról, vagy bármi más, minket érintő témáról, amiben „jártas”:

 

 

Ahogy bevezetőnkben említettük, a Sonos One termékoldala alapján úgy tűnik, a PLAY:'1 módosításából született az új lejátszó. Gyakorlatilag csak lejátszó teteje változott, ahol a PLAY:1 fizikai gombjai helyett a One-on érintőgombokat és LED visszajelzőket találunk, és a számok között léptetni is lehet már:

 

Ami fontos egy állandóan „hallgatózó” eszköznél, amely ráadásul egy távoli szerverre továbbítja amit a szobánkban hall: a Sonos One a mikrofont kikapcsoló gombbal (a fenti fotón legfelül) fizikailag is megszakítja a kapcsolatot a mikrofonok és az elektronika között, ezzel garantálja, hogy ha használjuk ezt a „süketítő” funkciót, akkor bizonyosan nem jut ki az internetre tőlünk semmi, ami a szobában elhangzik.

A One ugyanúgy 119,7×119,7×161,45 cm-es és 1,85 kg-os, mint a PLAY:1. A vélhetően azonos D-osztályú digitális végfokok és hangszórók hangzásban pont azt nyújtják majd a One-nál is, amit a PLAY:1-nél megszokhattunk, így a hangzásra nem lehet komoly panasz. Itt is használhatunk majd két One lejátszót sztereó pár módban, és a Sonos Sub-bal 2.1-es hangrendszer is létrehozható.

A Sonos weboldal szerint a PLAY:1 és a One is 199 dollárba kerül, így idehaza bruttó 79 990 Ft-os árra számíthatunk. Ha feltételezésünk helyesnek bizonyul az azonos hangminőség kapcsán, azt gondoljuk, nem lesz senkinek oka a PLAY:1-et választani a szintén fekete és fehér színben is elérhető One helyett, azaz a PLAY:1 gyártásának nem lesz további értelme – hacsak nem jelentősen kedvezőbb áron kerül majd forgalomba az újdonság megjelenése után.

A 10/100 Mbites ethernet-kapcsolat mellett a wifi sajnos továbbra is csak 802.11b/g szabványú, amely ugyan elég a zenelejátszáshoz (tekintve, hogy a Sonos-ok – ellentében pl. az iEast lejátszóinkkal – nem képesek 24-bites zenefájlokat lejátszani), de az n-es hálózatunkat lelassítják. Ha azonban egy Sonos lejátszónk a lakásban etherneten csatlakozik, a többi már képes a Sonos saját, zárt wifi-hálózatán kommunikálni egymás között, így nem befolyásolja a saját, gyorsabb wifi-routerünk működését.

Vélhetően november elején már a Sonos One is elérhető lesz idehaza, így felkerül a mi kínálatunkba is. Addig is hajrá, készüljünk rá, tanuljunk angolul! Ebben egyébként az Alexa igen komoly segítség lehet, kiváló ajándék angolul tanuló gyermekünknek, rokonainknak, hiszen csak megfelelő kiejtés esetén fogja megérteni a kérdésünket, utasításunkat a Sonos One-on keresztül is Alexa.

 

Por- és páratűrő képességük miatt a Sonos lejátszók akár fürdőszobában is használhatóak

 

Aktuális Sonos-kínálatunk a webshopban: link...
iEast zenelejátszóink: link...
REVO zenelejátszóink: link...
Denon HEOS zenelejátszóink: link...


Címkék:   Sonos   One   Amazon Alexa   PLAY:1   Google Assistant   Apple Siri   Microsoft Cortana  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu