Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » HEOS Bar és Subwoofer

HEOS Bar és Subwoofer

2017. március 18.  21:24
|

A Denon ismét emeli a mércét az új, magas minőségű vezeték nélküli HEOS Bar-ral, és felerősíti a basszust az új HEOS Subwoofer-rel” – állítja a március 15-én kiadott sajtóközlemény. Gyakorlatilag arról van szó, hogy a Denon HEOS zenelejátszó-családja további két készülékkel bővül (egy újabb hangprojektor és egy újabb mélynyomó), amiknek elsősorban azok örülhetnek, akik nem tudják vagy nem akarják kiépíteni a legalább 5.1-es hangrendszerüket a házimozizáshoz.


Napjainknak a hangprojektorok piaca egyre bővül, hiszen az egyértelmű, hogy a mai lapos tévék közül még a legjobb hangú sem nyújt megfelelő hangzást házimozihoz, de igényesebb zenehallgatáshoz se. Ha nincs külön helyiségünk az otthoni mozizáshoz, akkor vélhetően a nappali vagy a hálószoba lesz a filmnézés elsődleges helyszíne. Sokan azonban nem áldozzák fel az adott helyiség berendezését, használhatóságát a térhatású hangzás érdekében; a számukra készülnek a minimális helyet foglaló hangprojektorok, illetve mostanában angolul soundbar-ok. Ezek gyakorlatilag lapos és széles aktív hangszórók, legalább sztereó hangzással. Laposak, hogy a TV alatt elférjenek, ne legyenek túlságosan hangsúlyos berendezési tárgyak, de viszonylag szélesek, hogy a TV-hez látványban is illeszkedjenek, de főleg, hogy a sztereó tér érdekében minél távolabbra helyezzék a bal és jobb hangszóróikat.

 

 

Jó példa hangprojektorra a Denon DHT-110, amely a TV talpazataként is működik (27 kg-os készüléket is elbír), a TV-ről digitálisan is fogad hangot, de zenét akár a telefonunkról is lejátszik Bluetooth-on keresztül. A DHT-S514 modell már akár falra is szerelhető, és vezeték nélkül csatlakozó mélynyomója segítségével 2.1-es aktív hangrendszerként használható. A Denon HEOS zenelejátszó-családja 2015 végén bővült ki a beszédes Home Cinema névre keresztelt hangprojektor+mélyláda párossal. A legnagyobb konkurens, a Sonos, pedig már 2013 óta kínálja a PlayBar-t és a Sub-ot (immár a második generációt), amely páros akár 5.1-es házimozi-hangrendszerré is bővíthető bármely Sonos Play lejátszópárossal – amire a HEOS Home Cinema nem képes.

 

 

Teljesen logikus, hogy napjainkban, amikor multiroom hangrendszerekkel, hálózati zenelejátszókkal élvezhetjük a muzsikát a lakás gyakorlatilag bármely pontján, és a TV-hez komoly összegért komoly minőségű hangprojektort – és esetleg mélynyomót is – illesztünk, miért ne lehetne ezeket a készülékeket TV nélkül, hálózati zenelejátszóként is használni? A Sonos és a Denon ezt már évekkel ezelőtt felismerte. Mostantól (várhatóan áprilistól Magyarországon is) a HEOS családnak újabb és komolyabb hangprojektora és mélynyomója is lesz, sok hasonló paraméterrel, mint a Sonos megoldása:

  • 9 hangszóró (3 a bal, 3 a center és 3 a jobb csatornához), 45 fokos szögben, hogy asztalon és falon is használható legyen.
  • Mélynyomóval (HEOS Subwoofer) és egy pár HEOS lejátszóval bővíthető 3.1-es vagy 5.1-es hangrendszerré.
  • Mint a többi HEOS lejátszó, egyetlen mobil alkalmazással vezérlehető, szinkronizálható bármely másik lejátszóval.
  • Saját appja segítségével a mobilon lévő zenéinket és online zeneszolgáltatásokat (pl. Spotify, Tidal, Napster, SoundCloud) is elérünk.

 

Mivel azonban csak eltelt a Sonos PlayBar megjelenése óta 4 év (a HEOS Home Cinema óta is több mint 1), no, meg szükség van pár funkcióra, amelyet a konkurenciával szemben fel lehet mutatni, a HEOS Bar valóban fontos dolgokban jobb a PlayBar-nál (és akár az előd Home Cinema-nál is):

  • 4K-kompatibilis, HDMI 2.0-ás bemenetekkel (HDCP 2.2 támogatással) is rendelkezik, és nem csak Dolby Digital, de Dolby Digital Plust, Dolby TrueHD, DTS és DTS-HD Master Audio hangsávokat is képes dekódolni.
  • Nem csak 16-bites, de akár 24/192 kHz-es FLAC, WAV, ALAC zenék, sőt DSD fájlok is (DSD 5.6-ig).
  • Bluetooth-on is streamelhetünk rá zenét (alapfelszereltség), aptX™ formátumban is!
  • Beépített infra jelismétlő arra az esetre, ha a Bar eltakarná a TV infra vevőjét.
  • USB-bement zenefájlokat tartalmazó háttértárak számára (lejátszás és streamelés a hálózat többi HEOS lejátszója felé).
  • 802.11n és 802.11ac wifi-szabvány kezelése is, nem csak 802.11g.

 

A HEOS Subwoofer két darab 13,5 cm átmérőjű mélysugárzót tartalmaz, ezeket két darab D-osztályú digitális végfok hajtja meg. Nem csak a Bar-hoz, hanem bármilyen más HEOS lejátszóhoz, erősítőhöz is illeszthető, 1.1, 2.1, 3.1 és akár 5.1-es konfigurációkat is létrehozva – csak jelöljük ki a mobil alkalmazásban, hogy melyik HEOS lejátszónkhoz vagy lejátszópárunkhoz akarjuk használni a Subwoofer-t! Hátlapján ethernet és USB csatlakozó található, utóbbi itt is használható USB-s háttértárról zenefájlok lejátszására, illetve más HEOS lejátszóinkra való streamelésére is. A HEOS Subwoofer elhelyezhető állítva és fektetve is, mindössze 17,15 cm-es szélességének köszönhetően akár egy kanapé alá is elrejthető!

A korábbi Denon hangprojektoroknál megismert zene, film és párbeszéd hangképek itt is kiválaszthatóak, immár a HEOS appon keresztül – de infra távvezérlőt is kapunk a HEOS Bar mellé.

A legizgalmasabb kérdésre – mennyi lesz a magyarországi ár – még nem tudjuk a választ, de amint kiderül, rendelhetővé válik webshopunkban a két HEOS újdonság. Várhatóan 1–2 héten belül.

 

Aktuális HEOS-kínálatunk a webshopban: link...
A Denon HEOS család magyar weboldala: link...
A HEOS Bar angol nyelvű adatlapja: link...
A HEOS Subwoofer angol nyelvű adatlapja: link...


Címkék:   Denon   HEOS   Sonos   Dolby   DTS   hangprojektor   mélynyomó   HEOS Bar   HEOS Subwoofer   multiroom  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu