Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » Egy félresikerült teszt története…

Egy félresikerült teszt története…

2011. június 22.  8:30
|

Mint bizonyára észrevettétek, a tesztjeink során megpróbálunk nem másoktól átvett anyagot publikálni, hanem lehetőleg saját tapasztalatokra támaszkodni, saját screenshot-okat megosztani veletek. Ez nem kevés munkával jár, főleg, ha a dolgok nem úgy jönnek össze, ahogy mi azt szeretnénk.

S az, hogy ha valami nem úgy sikerül, ahogy azt szeretnénk, Ti is könnyen észrevehetitek, ilyenkor ugyanis borul a megszokott menetrend, így hétfőn cikk nélkül maradtatok.
Mégis miért írjuk ezt most le? Mert ebből is sokat lehet tanulni!

Az egész történet még  a múlt héten kezdődött, amikor is eldöntöttük, hogy mi is megmutatjuk, hogy csinálhatunk az App Store-ból letöltött OS X Lion image-ből telepítő lemezt.
Maga az eljárás nagyon egyszerű, ugyanis nem kell mást tennünk, mint a letöltött csomag tartalmát megnyitnunk (jobb klikk a csomagon és a „Csomag tartalmának megjelenítése”), majd a Contents / Shared Support mappából az InstallESD.dmg image-et kiírni DVD-re. Ezzel a lépéssel hamar el is készültünk, de persze gondolva  a jövőre, illetve arra, hogy esetleg valami félre sikerülhet, minden adatot lementettünk, majd egy következő teszt alanyát kicsomagolva beszereltük MacBook-unkba egy Sata3-as SSD merevlemezt (szerencsére a régebi Sata2-es SSD-nket nem bolygattuk meg, csak félre tettük).

 

MacBook Pro HDD Replacement

 

Az egész kálvária itt kezdődött…

Az új SSD-t beszerelve, bebootoltunk a frissen kiírt OS X Lion (Developer Preview 4) telepítő DVD-nkről és elkezdtük feltelepíteni az operációs rendszert. Közel egy óra telepítés, illetve további egy óra mentett adatok visszaállítása után boldogan, és büszkén megpróbáltuk használatba venni új, tiszta telepítésű operációs rendszerünket. Első érdekes és furcsa jel a bootolás lassúsága volt. Az eddig megszokott közel 20 mp-es bootolási idő helyett sikerüt 1 perc alatt eljutni asztalunkig, aminek először nem is tulajdonítottunk túl nagy jelentősséget, béta állapotú szoftverről lévén szó és tudván azt, hogy egy az Apple által nem hivatalosan támogatott megoldást próbáltunk ki. Ami utána már inkább kétségbe ejtő volt, az az alkalmazások több mint egy perces indulási ideje. Bárhogy is néztük, ez már sehogy sem tűnt elfogadhatónak. Mivel több próbálkozásunk ellenére sem sikerült ezen gyorsítani, úgy gondoltuk, sebaj, van Snow Leopard-os Time Machine mentésünk, telepítő lemezünk, kezdjük úgy, ahogy az Apple is támogatja.

Tehát betettük a Snow Leopard telepítő lemezt, feltelepítettük, visszatöltöttük mentésünket, és a gép, a megszokott módon reagált minden kérésünkre. Persze, mivel a kíváncsiság hajtott minket gyorsan megnéztük tesztalkalmazásainkkal mire is képes egy Sata3-as SSD, és lenyűgöző 487 MB/s sebességet mértünk. Miért fontos ez? Mire is kell ekkora sebesség? A válasz egyszerű! Lassan megjelennek a Thunderbolt kiegészítők, és hogy azok sebességét ténylegesen (vagy inkább megközelítőleg le tudjuk mérni) úgy gondoltuk, ne az SSD meghajtónk legyen a szűk keresztmetszett.

Ezután, mivel nem bírtunk magunkkal, és szeretnénk továbbra is több Lion-os tesztet publikálni megjelenéséig, frissítettük operációs rendszerünket Snow Leopard-ról. A frissítést itt már az Apple által támogatott módon, App Store-on keresztül letöltött OS X Lion Developer Preview telepítésével történt meg.

Második felvonás…

A Lion-ra történő frissítés után hírtelen megint csak hihetetlen módon belassult gépünk, volt hogy percekig vártunk a Finder válaszára. Ekkor még úgy gondoltuk, hogy itt csak a Lion Sata3 támogatásának hibájáról, esetleges hiányosságáról lehet szó, így ismét kezdtük előröl az egész folyamatot, azaz feltelepítettük a Snow Leopard-ot, visszatöltöttük a mentést és örültünk, hogy megint gyors lesz a gépünk.

Nem lett.

Az utolsó újra telepítés után, valamikor hétfő hajnalban rájöttünk, hogy itt bizony más gondunk van, mint a HW nem támogatása béta szoftverben.

Milyen jeleket figyeltünk meg?

  • rettenetesen lassan reagált a gépünk mindenre, amihez a lemezről is szükség volt adatokra
  • folyamatosan magas fordulatszámon pörögtek a ventilátorok

Mivel HW területén mást nem módosítottunk azonnal az SSD meghajtóra gyanakodtunk, de ezt bizonyítani is kell, így próbáltunk SMART adatokat kinyerni, lehetőleg fagyás nélkül. Mivel a gép szinte nem reagált semmire, és érezhetően forró volt, így az első, 128 °C fokos hőmérséklet adatok után nem is erőltettük a dolgot, inkább kikapcsoltuk a gépet, mielőtt további károkat okoznánk.

A Sata2-es SSD-nket visszaszerelve, majd újra indítva a gépet fogadott minket a következő sokk, ugyanis a bekapcsoló gomb és a boot-olós alma logó megjelenéséig 77 másodpercet kellett várnunk az eddigi 6 másodperc helyett. Természetesen azonnal levert a víz, hogy esetleg a Sata vezérlő, vagy az alaplap is sérült a teszt alatt tapasztalt magas hőmérséklet miatt. Mielőtt a MacBook-unkat szervizbe küldtük volna, megpróbáltunk egy hibaelhárítós újraindítást, amellyel töröltük a VRAM tartalmát (bekapcsoló gomb után cmd+alt+p+r gombok nyomása), bár sok reményt ezután a másfél nap után már nem fűztünk hozzá.

Itt először éreztük azt, hogy mégsem vagyunk annyira szerencsétlenek, és tettünk tönkre pár több százezer forintos teszteszközt, mert a gép ezek után már a szokott módon 18 másodperc alatt bebootolt és minden rendben volt. (ezután tesztelésből még vagy ötször újraindítottuk a gépet, de most már tényleg minden a megszokott módon működik).

 

Time Machine Restore

 

Mi a tanulság?

Minden módosítás, frissítés előtt végezzünk biztonsági mentést adatainkról. Ennek legegyszerűbb módja ha Time Machine-t használunk. Adatainkat menthetjük külső merevlemezre, vagy Synology NAS-ra is.

Arra figyeljünk, főleg majd az OS X Lion-ra való frissítésnél, hogy a Snow Leopard-os mentésből egy másolatot tartsunk meg. Ha OS X Lion-ból mentünk, és felülírjuk régi mentésünket, akkor Snow Leopard alatt már nem tudjuk visszatölteni adatainkat, mivel a mentés visszafele nem kompatibilis.

A Sata3-as merevlemezt visszaküldtük időközben a gyártónak, várjuk a cserét, hogy újra tesztelhessük a sebességet, a telepítést, és a majdan megjelenő új, gyors eszközöket.


Címkék:   SSD   MacBook Pro   Time Machine   Restore   OS X Lion   Mac OS X Snow Leopard  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu