Kosár: még üres a kosarad
Főoldal » Hírek » 14 TB-os Seagate lemezek NAS-okhoz

14 TB-os Seagate lemezek NAS-okhoz

2018. szeptember 19.  11:08
|

Tavaly februári hírünkben jelentettük be, hogy kaphatóak nálunk a Seagate 10 TB-os lemezei, amelyeknél akkor nem volt nagyobb kapacitású. Azóta megjelent már a 12 TB-os változat is, tegnap pedig a Szilícium-völgyben, Cupertinoban bejelentették a 14 TB-os IronWolf, IronWolf Pro és Exos modelleket is, újabb lépést téve a halandók számára lassan már „korlátlannak” nevezhető tárkapacitás felé. 2-lemezes NAS-ban 14 TB biztonságos hely...

Tavaly ilyenkor úgy saccolták a szakértők, hogy 2018-ban érkezhetnek a 16–20 TB-os 3,5"-es merevlemezek. Vélhetően ez nem lesz így, de a 14 TB immár megérkezett. A Seagate IronWolf/IronWolf Pro (NAS-ok), BarraCuda Pro (asztali gépek), SkyHawk (videórögzítés, megfigyelő rendszerek) és Exos X (NAS-ok, vállalati szerverek) termékcsaládjaiban jelenik meg elsőként a 14 TB-os kapacitású új modell. Synology NAS kínálatunk miatt minket elsősorban az IronWolf/IronWolf Pro széria érdekel, amelyek 24-lemezes RAID tömbökig kínálnak optimalizált működést. Jelenleg egy Synology NAS max. 180-lemezes konfigurációig bővíthető (RS18017xs+, de egy fizikai RAID tömb, egy eszközben a 3,5"-es lemezfiókok száma nem több, mint 16 (RS4017xs+), így az IronWolf Pro széria fölé pozícionált Exos X lemezeket Synology-hoz legfeljebb a még nagyobb megbízhatóság (két meghibásodás között várható 2,5 millió üzemóra) miatt lehet érdemes választani.

 

 

A fenti Seagate videóban épp Synology NAS-sal és a DSM felületével illusztrálják a NAS-kompatibilitást. A DSM Tároláskezelőjében a lemezek állapotának ellenőrzésénél külön fül jelenik meg (IronWolf Health Management) a S.M.A.R.T teszt menü mellett, ha IronWolf lemezeket használunk. Itt van lehetőség a Seagate merevlemezek egyedi szenzorai által biztosított adatok kiolvasására és kiértékelésére, amelyeknek köszönhetően egy normál lemez S.M.A.R.T adatainál jóval pontosabb és vélhetően „előrelátóbb” információt kaphatunk a HDD-k aktuális megbízhatóságáról, várható élettartamáról. Az alábbi táblázat a NAS-okhoz ajánlott lemezek főbb tulajdonságait hasonlítja össze:

 

 

Ahogy látható, otthonra és kisebb cégeknek szinte bizonyosan elegendő az IronWolf modellekből választani, hiszen általában 8 lemeznél nem igen érdemes ilyen felhasználásnál egy NAS-ba bepakolni, főleg, hogy 14 TB-os lemezekkel és RAID5-tel számolva a 8-lemezes NAS is már 98 TB biztonságos tárhelyet kínál! Persze, a 3 helyett 5 év garancia lehet érve az IronWolf Pro mellett, kérdés, hogy az árak hogyan alakulnak, amint ebbe a kategóriába lépünk. Jelenleg még nem szerepel kínálatunkban az IronWolf Pro, és a 14 TB-os IronWolf hazai áráról sincs információnk, de amint lesz ezen lemezekre beszerzési forrásunk, bizonyosan felkerülnek webshopunk kínálatába.

A fenti hírt azért tartottuk fontosnak mielőbb megírni, hogy segítsen a NAS kiválasztásában. Ha ma még elég valakinek a 3–4 TB tárhely, bizonyosan növekedni fog ez az igénye a következő években. Jó tudni előre, hogy mostantól akár egy 2-lemezes NAS-ban is megoldható lesz a 14 TB-ny adat biztonságos, redundáns tárolása, és amikorra kinőttük a most még elegendő lemezeket, vélhetően már megfizethető áron cserélhetjük őket akár 14 TB-osra. Egy Synology NAS esetében pedig mindezt úgy tehetjük meg, hogy az adatokat nem kell lementenünk (hová is tudnánk több TB-ot akár ideiglenesen is rakni?), hiszen egymás után cserélve RAID1 (tükrözés) esetén a két lemezt, a régi tartalom automatikusan átkerül az új lemezekre is, és a második cseréje után felszabadul a plusz tárhely is. Szóval érdemes mérlegelni vásárlás előtt, hogy inkább kevesebb lemezfiókkal, de mondjuk erősebb processzorral felszerelt modellt válasszunk annyiért – vagy akár olcsóbban –, amennyiért egy többlemezest vennénk, hiszen egyre kevesebb HDD is elegendő a kívánt tárhely eléréséhez, hála az egyre nagyobb kapacitású merevlemezek megjelenésének.


Címkék:   Seagate   IronWolf   IronWolf Pro   NAS   Synology   HDD   Exos   SkyHawk   BarraCuda Pro  

Hozzászólások Új hozzászólás írásához be kell jelentkezned. Ha még nem regisztráltál, itt tedd meg!

.. total-email-bookaszpem.istvan@stardust.hu